Tvaroh nalézá uplatnění i mimo kuchyni
5 tipů, jak využít tvaroh:
Tvaroh je fitness potravinou
Tvaroh má spíše nízkou energetickou hodnotu (ta závisí na tučnosti tvarohu). Zároveň však obsahuje velké množství mléčných bílkovin. Ty jsou, na rozdíl od mnoha jiných bílkovin, snadno stravitelné. Tvaroh také výborně zasytí a na dlouhou dobu zažene hlad.
Tvaroh léčí
Už naše prababičky využívaly léčebných účinků tvarohu. Proti zánětu a angíně pomůže tvarohový obklad na krk, horečku sníží tvarohový zábal lýtek nebo plosek nohou. Ten dokáže zmírnit i bolest kloubů a otoky. Tvaroh je účinný i na zklidnění kůže po bodnutí hmyzem.
Tvaroh na přípravu zmrzliny, rychlé pomazánky i zdravého grilování
Na rozdíl od jiných potravin neztrácí tvaroh tepelným zpracováním téměř nic ze své nutriční hodnoty a je mimořádně všestranný – z tvarohu snadno připravíme dezert i pomazánku. V létě si určitě pochutnáte třeba na domácím tvarohovém nanuku, tvarohových knedlících s jahodami, pomazánce s bylinkami nebo na grilovaném tvrdém tvarohu naloženém v oleji s kořením.
Tvarohová pleťová maska
Tvaroh může být základem mnoha pleťových masek. Výhodou jsou nejen jeho hydratační a regenerační schopnosti, ale i správná konzistence – hezky se roztírá. Velmi účinná je maska z tvarohu a medu, která pokožku i zklidní a vyživí. Strávili jste na sluníčku víc času, než je zdrávo, a teď vás bolí spálený nos či ramena? Potřete je studeným tvarohem. Uvidíte, jak rychle vám tvaroh uleví od bolesti.
Tvaroh obsahuje vápník
V tvarohu najdeme spoustu vitaminů rozpustných v tucích a navíc pořádnou dávku vápníku. Právě ten dokáže z tvarohu naše tělo vytěžit až třikrát snadněji než z ostatních potravin. Tvaroh bychom měli jíst pro zdravé zuby, kosti i vazy. A to nejen na dovolené.
Autor. MK
- Odpovědět
Pošli odkaz