Reklama

Zeleninové saláty jsou zdravé jen s olejem

Nad konzumací salátů vyrobených ze syrové zeleniny jásají nejen lékaři, ale především tělesná schránka. Spousty vitaminů, minerálů a dalších živin obsažených v zelenině je pro lidské tělo hotovým zázrakem. Aby se však trávicí trakt, orgány a buňky těla z toho požehnání mohly radovat, musí být v salátu vždy alespoň malé množství tuku, nejlépe olivového oleje.

Proč? Blahodárně působící látky jsou rozpustné částečně v tucích, částečně ve vodě. A poněvadž se látky rozpustné v tucích vstřebají do těla zase pouze v tucích, jen vodní zálivka nestačí. Bez oleje zůstanou některé látky nestrávené a vyjdou nevyužity z těla ven. Američtí odborníci z Iowy zveřejnili výčet látek, které se do těla bez tuků nevstřebají. Jsou to alfa-karoten, beta-karoten (provitamin A) a lykopen. Jsou to látky, jež chrání tělo před vznikem rakoviny a srdečních chorob.

Zatímco alfa a beta-karoten jsou obsaženy v barevném ovoci a zelenině, zejména v mrkvi, a tělo si z něj vyrábí vitamín A, lykopen je barvivo obsažené především v rajčatech. Je to látka, jíž byla v poslední době věnována velká pozornost a jíž lze přičíst účinky chránící tělo před vznikem rakovinného bujení.

Takže do zeleninového salátu by se měly přidat kousky sýra, masa, tučného dresinku nebo oleje, prostě zdroje tuků, v nichž se vitamíny mohou rozpustit a být přijaty do těla. V tucích se rozpouštějí především barviva a vitamíny A, D, E a K. Ty působí v těle jako antioxidanty, látky, které chrání buňky před poškozením a vznikem různých mutací. Vhodnější jsou přitom tuky nenasycené z rostlinných olejů oproti nasyceným z živočišných zdrojů.

Zdroj: Plus

Reklama

Reklama

Komentáře

coroner (Pá, 20. 8. 2004 - 07:08)
V Plusu mají vůbec svérázné názory na výživu. Takže zase jedno jejich mínus...
Mirda (Po, 30. 8. 2004 - 16:08)
Znamená to snad, že jíst čerstvé ovoce a zeleninu bez toho aby se zapíjelo olejem zdravé není? To je nějaký nesmysl. Lidem s nadváhou ten olej doporučíte taky?
-p- (Čt, 19. 8. 2004 - 15:08)
Je pravda, že uvedené vitamíny jsou rozpustné v tucích, ovšem množství ptřebného tuku na 5kg zeleniny je tak minimální, že je zbytečné polévat zeleninu hektolitry oleje. Ať děláte co děláte v každé potravině kterou zkonzumujete nějaký ten tuk je. I vté zelenině i když v mikromnožství. Například 100g "odtučněného" tvarohu obsahuje asi 0,6 až 0,8 g. tuku což je množství více než dostatečné na pořádnou porci zeleniny. A kde je mléko a kde jsou jogurty, sojové boby obsahují 60% tuku, co takhle těch 100g šunkového salámu na svačinu (70g tuku). A ruku na srdce vzpomeňte si na všechno co za ten den sníte. Počítám, že to dá dohromady asi tak čtvrt kila tuku. Proč si na závěr dne nepolít zeleninu půllitrem toho zaručeně zdravého zázračného olivového tuku!
-p-
Šárí (Po, 23. 8. 2004 - 10:08)
Já si dělám strouhanou mrkev s citronem a tmavým třtinovým cukrem zalitou panenským olivovým olejem a je to vynikající...
p (Pá, 20. 8. 2004 - 14:08)
Jeste k te zelenine. Ta obsahuje prave takove mikromnozstvi tuku, ve kterem jsou rozpusteny ony vitaminy rozpustne v tucich. Takze jakekoliv nesmyslne pobidky k zalevani salatu tukem nejsou na miste. Pouze zvysuji (a to velmi výrazne) energetickou hodnotu jinak chutneho a dietniho salatu.

P.S. Uz jste nekdy jedli strouhanou mrkev zalitou olivovym olejem??? To musi byt na zbliti!!! Jako jist jablka namacena v terpentynu.
-p-
Irena (Út, 24. 8. 2004 - 19:08)
Poslední sbohem Šárí zdravé výživě ...
vopeslik (Po, 17. 10. 2022 - 15:10)
já si teda vždy míchal zálivku z octa, oliváče, soli a pepře.
Pak jsem objevil fermato a už nepoužívám nic jiného. Vždy dojdu z práce jenom nakrájím zeleninu, zakápnu a mám hotovo. Hrozně jednoduché a moc mi to chutná
Reklama