Reklama

Vánoční cukroví bez cukru

Mnozí z vás mají jistě hrůzu z toho, jak zase s vaším zdravím a váhou zamávají mísy plné vánočních sladkostí. Není třeba si striktně tento symbol vánoc odepírat. Můžete si pochutnat na pečivu bez cukru a bílé mouky, dvou hlavních nepřátel zdravého jídelníčku. K inspiraci vám přinášíme tři jednoduché recepty.

Perníčky

0,5 kg špaldové nebo žitné mouky, 16 dkg Hery ( oleje nebo palmového tuku ), 1 celé vejce, anýz, fenykl - umeleme, 1 lžička skořice, 4 - 6 větviček badyánu, 2 lžíce sladovitu.

Rozmixujeme tuk s vejcem a sladinkou ( nejlépe ručním šlehačem ) a postupně přidáme mouku a koření. Vypracujeme těsto. Pokud je hodně suché, přidáme trochu vody. Těsto předěláme do mikrotenového sáčku a necháme alespoň 2 hodiny v lednici. Potom vyválíme a vykrajujeme různé tvary a pečeme na plechu potřeném olejem.

Pracny

Reklama

1,5 šálku strouhaných ořechů, 1,2 šálku špaldové mouky, 1 žloutek, 3 lžíce sušeného sladovitu, 2 lžíce karobového prášku, 3 lžíce oleje, trochu skořice a voda na zvláčnění.

Žloutek, karob a olej rozmixujeme. Pak postupně přidáváme suchou část, trochu vody a vypracujeme těsto. Necháme v lednici asi hodinu odležet. Formičky vymažeme olejem a vysypeme moukou, naplníme je těstem, uhladíme a pečeme. Po vyklopení je jemně posypeme sušeným sójovým mlékem.

Jáhlové koláčky

Uvaříme hrnek jáhel doměkka. Do vlažných jáhel zamícháme trochu celozrnné mouky ( špaldové, rýžové nebo pohankové ) a vypracujeme těsto.
Z něho pak vytvoříme kuličky a malou skleničkou v nich uděláme důlek.
Zapečeme.

Náplň:
Povaříme kousek tofu, rozmixujeme se švestkovými nebo hruškovými povidly bez cukru, nakonec přidáme rozinky. Náplň dáme do důlku, koláčky posypeme kokosem a krátce zapečeme.

Autor: tj

Reklama

Komentáře

Martin (Čt, 13. 12. 2001 - 14:12)
co to je ten sladovit?
Cukr (Pá, 18. 1. 2002 - 00:01)
No, cukrovi bez cukru a bile mouky je peknej fujtajbl
j (Pá, 14. 12. 2001 - 14:12)
to bude asi umele sladidlo
Doktorka (Pá, 14. 12. 2001 - 15:12)
Sladovit je přírodní sladový výtažek z naklíčeného ječmene-sladu, který je zdrojem vitamínů skupiny B a minerálních látek. V makrobiotické kuchyni je vyhledávaným sladidlem do čaje, kaší, pečiva, salátů... Dá se sehnat v prodejnách zdravé výživy.
Hanka (Út, 17. 10. 2006 - 12:10)
Sladovit je velice dobrý. A tento druh cukroví taky. Je to jen na zvyku, pokud člověk vyrůstá na trubičkách a cukrové vatě, není se čemu divit, že je tento druh pečení pro něj fujtajbl. Já taky nevyrostla na zdravé výživě ale teď se na ni snažím přejít a můžu říct, že se těším až si upeču tyto perníčky
Olga (Pá, 15. 12. 2006 - 19:12)
po mnoha letech jsem rázně odmítla péct vánoční cukroví. Je to nezdravé, tloustne se z toho a tak se s tím patlat na tom válu po návratu z práce...Hned mám víc času a teď si jdu číst detektivku od Jamese Hadleyho Chase, svého oblíbence...Zdravím všechny hospodyňky!
kuchar (St, 3. 11. 2010 - 18:11)
originalni vanocni cukrovi pro vsechny zeny i rodinne prislusniky na prijemne vanoce 2010 kontakt: original-sladkosti(a)centrum.cz , mame k dispozici vyborne cukrovi o 20 druzich v cene 60 korun za 100 gramu idealni je objednavka kolem 5 kilogramu v cene - 3.000 korun, nejlepe objednat na mejlu 21 dnu predem, prejem krasne vanoce s nasim originalnim vanocnim cukrovim





Nekuchař (St, 3. 11. 2010 - 21:11)
originalni vanocni cukrovi...To není až tak laciný...:(((
uf (St, 3. 11. 2010 - 22:11)
to je hrozně drahý. V HK je kilo za 300,-Kč.
Prodej vánoční… (St, 3. 11. 2010 - 22:11)
http://www.vanocnicukrovi.cz/
Prodej vánoční… (St, 3. 11. 2010 - 22:11)
http://www.cukrovi.cz/
Prodej vánoční… (St, 3. 11. 2010 - 22:11)
http://www.internetovacukrarna.cz/
Prodej vánoční… (St, 3. 11. 2010 - 22:11)
http://inzerat.i-bazar.cz/1793418-vanocni-cukrovi-prodej-pelhrimov-a-okoli/
Prodej vánoční… (St, 3. 11. 2010 - 22:11)
http://ostatni-sluzby.sbazar.cz/vanocni-cukrovi-praha-o3295002.html
HOVNO (St, 15. 12. 2010 - 10:12)
hej dejte sem nejaky recepty!!!!!
Koule z ovesný… (Po, 20. 12. 2010 - 20:12)
hej dejte sem nejaky...Ingredience: •5 hrníčků ovesných vloček
•1 hrníček strouhaného kokosu (bez E220)
•1 hrníček nasekaných oříšků
•1 hrníček rozinek
•? hrníček mléka
•1/3 hrníček másla

Postup přípravy: Sypké suroviny zalijeme vlažným mlékem a rozpuštěným máslem, důkladně promícháme a vytváříme v ruce hrudky, které přemisťujeme na pečícím papírem vyložený plech. Sušíme v troubě dorůžova cca 20 min. na 120 stupňů.
Tvarohové peči… (Po, 20. 12. 2010 - 20:12)
Ingredience: •250g hladké mouky
•250g měkkého tvarohu
•250g másla
•1 žloutek
•sůl
•marmeláda na ozdobu

Postup přípravy: Všechny suroviny s mícháme a vypracujeme těsto, které vyválíme na placku a vykrajovátkem vykrajujeme tvary, ty přemisťujeme na pečícím papírem vyložený plech. Pečeme dorůžova. Po vychladnutí slepujeme marmeládou vždy dva díly k sobě.
Medové perníčk… (Po, 20. 12. 2010 - 20:12)
Ingredience: •86 dkg žitné mouky celozrnné
•36 dkg třtinového cukru 4 vejce
•5 dkg másla
•4 lžíce medu
•1 lžíce jedlé sody
•1 perníkové koření
•citrónová kůra (chemicky neošetřeno)

Postup přípravy: Všechny suroviny smícháme a vypracujeme vláčné těsto. Těsto vyválíme a vykrajujeme tvary. Pečeme ve středně vyhřáté troubě dozlatova.



Oprava : ze ži… (Po, 20. 12. 2010 - 20:12)
Ingredience: •86 dkg...já jsem se překlep...:)))
Mrkvové hvězdi… (Po, 20. 12. 2010 - 20:12)
Ingredience: •200 g špaldové mouky
•100 g pohankové mouky
•150 ml olivového oleje
•100 g třtinového cukru
•1 vajíčko
•1 velká mrkev
•1 lžička zázvoru (sušeného nebo nastrouhaného)

Postup přípravy: Mrkev očistíme, nastrouháme na jemném struhadle smícháme s ostatními surovinami a vypracujeme těsto, které necháme asi půl hodiny odležet. Z vyváleného těsta vykrajujeme různé tvary. Pečeme v mírně vyhřáté troubě na 170 stupňů přibližně 15 minut.
Kokosové placičky (Po, 20. 12. 2010 - 20:12)
Ingredience: •100 g ovesných vloček
•100 g strouhaného kokosu
•50 g směsi slunečnicových a dýňových semínek
•50 rozinek
•1 vejce
•3 bílky (sníh)
•1 lžička skořice
•2 lžíce řepkového oleje
•1 lžička vanilkového cukru

Postup přípravy: Všechny suroviny smícháme, jako poslední vmícháme tuhý sníh z bílků. Z těsta tvarujeme placičky, které pečeme na pečicím papírem vyloženém plechu při 150 stupňů dorůžova.
Nápad na vylepšení / tip: Můžeme polít čokoládou.
Marokánky (Po, 20. 12. 2010 - 20:12)
Ingredience: •100 g kandovaného a sušeného ovoce (bez syřičitanu)
•120 g ořechů (mandlí, burských oříšků, vlašských ořechů)
•80 g třtinového cukru
•20 g másla
•40 g špaldové mouky jemné
•0,25 l polotučného mléka
•čokoládu na vaření

Postup přípravy: V mléce na mírném ohni rozpustíme cukr, mouku a máslo. Odstavíme z plotny a vmícháme nasekané sušené a kandované ovoce a nasekané oříšky. Na pečícím papíru tvoříme lžící marokánky, pečeme v předehřáté troubě dorůžova. Marokánky poléváme čokoládou.
Linecká kolečk… (Po, 20. 12. 2010 - 20:12)
Ingredience: •210 g pohankové mouky
•140 g másla
•70 g třtinového cukru
•2 ks žloutky
•špetka vanilkového prášku
•kůra z citrónu (chemicky neošetřený)
•marmeláda na slepování

Postup přípravy: Ve skleněné misce utřeme máslo se žloutky, přidáme třtinový cukr, vanilkového prášku a nastouháme kůru z citrónu. Na konec přidáme pohankovou mouku a vypracujeme hladké těsto. Těsto necháme uležet, nejlépe do druhého dne v ledničce. Z těsta vyválíme 2 mm silnou placku a vykrajujeme tvary. Pečeme v předehřáté troubě na 150°C dozlatova. Hotová kolečka slepujeme marmeládou.
Šizené vánoční… (Po, 20. 12. 2010 - 20:12)
* 125 g mandlí
* 125 g polohrubé mouky
* 125 g moučkového cukru
* 2 vejce
* 1 vejce na pomazání
* vanilkový cukr na posypání

1. Strouhané mandle smícháme s moukou, moučkovým cukrem. Přidáme vejce a vše dobře propracujeme v hladké těsto. Necháme hodinu v lednici odpočinout.

2. Z těsta uděláme 2 cm silný váleček a nakrájíme ho na 2 cm silné plátky. Každý kousek vyválíme na delší válečky, ze kterých tvarujeme preclíčky. Přendáme je na papírem vyložený plech, potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme vanilkovým cukrem. Pečeme 10 minut ve středně vyhřáté troubě dorůžova.

TIP
Velcí mlsalové si mohou teplé preclíky posypat krystalovým cukrem nebo sezamem

Zdroj: http://ona.idnes.cz/drzite-dietu-tohle-vanocni-cukrovi-ale-muzete-f42-/recepty.aspx?c=A071203_095149_recepty_ves
Želatinové pom… (Po, 20. 12. 2010 - 20:12)
* 1/2 l pomerančového džusu
* 150 g moučkového cukru
* 1 dl rumu
* 1 bílek
* 1 bal. dortového želé
* 40 g želatiny
* několik kapek citronové šťávy
* cukr krystal na obalení

Želé promícháme s džusem, zakapeme citronem a vmícháme cukr s rumem. Želatinu namočíme. Z bílku a trochy moučkového cukru ušleháme sníh. Džus povaříme asi minutu na mírném ohni, zašleháme ušlehaný sníh, půl minuty povaříme a procedíme přes plátno (pokud nám nevadí, že želé nebude čiré, sníh a proces cezení vynecháme). Vymačkanou želatinu rozpustíme na mírném ohni a přidáme do směsi, promícháme, nalijeme do pekáčku s fólií a necháme ztuhnout. Vykrajujeme hvězdičky a obalujeme je v cukru.
Eugenie (Ne, 17. 8. 2014 - 16:08)
Tak téma je cukroví bez cukru, a dávají se tady recepty s cukrem? Máte někdo dobrý recept na buchtu / cukroví bez cukru?
Právě teď (Ne, 17. 8. 2014 - 21:08)
je nejvhodnější doba k pečení vánočního cukroví!
v (Ne, 17. 8. 2014 - 21:08)
Tak téma je cukroví bez...Jo, vezmeš jakýkoliv recept a vynecháš cukr. ovšem pak z dobrého cukroví vznikne humus.
Náhrada cukru (Pá, 12. 12. 2014 - 22:12)
Tak téma je cukroví bez...Cukr je možné nahradit optimálnější variantou (optimálnější pro zdraví) - sladem (Sladěnka, Sladovit) nebo sirupy - pšeničný, rýžový, kukuřičný,... - to všechno má příznivější dopad na organismus než cukr.
gin (Pá, 12. 12. 2014 - 23:12)
Prababička to uměla, škoda, že už je to zapomenutej recept, cukr se tam nedával, ale figurky z vykrajovače, co by normálně byly plochý, byly pak trojrozměrný, kdopak to dnes umí.
Reklama