Reklama

Jak správně zacházet s kaprem?

Kapr je v moderním světě skutečným darem pro náš jídelníček. Přináší našemu tělu většinu toho, co potřebuje: od bílkovin s příznivou skladbou aminokyselin přes nenasycené mastné kyseliny omega-3 chránící srdce a krevní oběh, až po minerální látky a vitamíny (A a D).

Hodnotu rybího masa doplňují i požitky chuťové. Jemná vůně a chuť, možnost kombinace s různými ingrediencemi - to jsou vlastnosti, které kapra udržují na vysoké příčce mezi oblíbenými jídly.

Jak s kaprem správně zacházet

-     Čerstvý chlazený kapr nám v chladničce vydrží při teplotě 2-4 °C jeden den, při nasolení a pokapání citronem dva dny.

-     Kapr zmrazený (naši zpracovatelé zamrazují moderní šoko­vou metodou) vydrží při teplotě -18 °C až čtyři měsíce. Před kuchyňskou úpravou rybu pomalu rozmrazíme v chladničce (nikdy ne ponořením do teplé vody).

Reklama

-     Při manipulaci používáme raději prkénko z plastické hmoty.

-     Před vlastní kuchyňskou úpravou jsou důležité tři zásady:

1) Kapra pod chladnou tekoucí vodou opereme a osušíme.

2)  Pokapeme jej citronovou šťávou, což výrazně zlepší chuť masa. Šťávu necháme působit alespoň 15 minut.

3)  Rybu ze všech stran osolíme. Solíme poněkud více, než jsme zvyklí. Nic totiž nechutná tak fádně jako málo osolená ryba.

-     Pro hlavní jídlo počítáme na osobu s dávkou zhruba 200 g opracovaného syrového kapra.

Přejeme Vám dobrou chuť!

Reklama

Komentáře

Reklama