Reklama

Dobře si vybrat potraviny

Zvláště dobrou volbou uhlohydrátů a tuků můžete pro své zdraví a své tělo udělat hodně. Konzumace potravin se zřetelem na jejich glykemický index má vliv na naši tělesnou váhu. Tuk není sám o sobě špatný, existují také tuky, které k životu nutně potřebujeme a tak se stávají nedílnou součástí každého jídelníčku.

Vyšší glykemický index

Potraviny s vysokým obsahem cukru se velmi rychle štěpí na glukózu. Díky tomu rychle stoupá a klesá hladina cukru v krvi a způsobuje tak nekontrolovatelný hlad.


Nižší glykemický index

Potraviny s nízkým glykemickým indexem udržují hladinu cukru v krvi v rovnováze a podporují tak hubnutí, protože se cítíme déle sytí.


Nejsou tuky jako tuky...

Z tuku se přibírá nejvíce, ale přesto je v rámci zdravé výživy nepostradatelný. K životně důležitým živinám tak patří nenasycené mastné kyseliny z rostlinného oleje.


Omega-3 mastné kyseliny

Zvláštní skupinou nenasycených mastných kyselin je skupina omega-3, která má ochranné účinky.

Tato tabulka vám pomůže rozpoznat, které potraviny díky svým nízkým glykemickým hodnotám, potažmo obsahem zdravého tuku, mají pozitivní účinky a kterým bychom se měli raději vyhýbat.

Potraviny s vysokým glykemickým indexem

chléb, housky a pečivo ze světlé mouky, slazené musli, avokádo, obiloviny, cornflakes, bílá rýže,
světlé těstoviny, cukr, zavařeniny, mléčná čokoláda a jiné sladkosti, popcorn, chipsy, křupky limonády a sportovní nápoje.

Potraviny s nízkým glykemickým indexem

zelenina, salát, luštěniny, předvařená a přírodní rýže, zelenina,
slané brambory, celozrnné výrobky, ovesné vločky, mléčné a sójové výrobky, sýr

Reklama

"nezdravé"tuky

vše smažené a fritované, máslo, majonéza, dorty, koláče a tučné pečivo
fastfood, chipsy a jiné křupavé pečivo, špek a tučný salám, tučný sýr, šlehačka a čokoláda.


"zdravé tuky"

rostlinné oleje, (olivový, řepkový, slunečnicový,kukuřičný a sójový),semínka, oříšky a mandle
mořské ryby (losos, sleď, makrela, sardinky, tuńák a platýz), avokádo, obiloviny


Zdroj:
Marlisa Szwillus - Životospráva ženy po 40, Computerpress

Reklama

Komentáře

Návštěvník (Čt, 24. 1. 2008 - 23:01)
Organismus většiny lidí potřebuje detoxikovat.
Potřebujete odstranit z těla léty nahromaděné škodlivé látky, které vám poškozují nejrůznější orgány a tkáně, brání jejich správné funkci, a kterých se organismus běžným metabolismem nedokáže sám zbavit a které brání účinné léčbě i vstřebávání živin.
Pak teprve bude vaše tělo schopno přijímat odpovídající specifickou léčbu a také bude schopno přijímat a využít důležité živiny, které dnes váš trávicí trakt není schopen vůbec vstřebat, a tak odcházejí bez užitku z těla ven a škodliviny se naopak vstřebávají. Pak budete zdravější a budete mít víc energie.
Jak na to, vám poradí odborníci na: info (tečka) harmonie (zavináč) volny (tečka) cz.
Nautilus (Po, 10. 3. 2008 - 10:03)
Takže avokádo má vysoký glykemický index. Hm. To se mi nějak nezdá!!!
Rudy (Ne, 1. 2. 2009 - 22:02)
Potravinou s vysokým glykemickým indexem je avokádo?? To snad asi ne. Nepletete si to snad s mangem? A co to jsou "slané brambory"? To jsou jako brambory posolené? Nebo to bere autor jako opak brambor sladkých?
Návštěvník (Ne, 1. 2. 2009 - 22:02)
zelí,hodně zelí,nejmín třikrát týdně
Návštěvník (Ne, 1. 2. 2009 - 22:02)
zelí,hodně zelí,nejmín třikrát týdně
Reklama