Reklama

Čokoláda snižuje riziko infarktu podobně jako aspirin

Několik čtverečků černé čokolády denně má prý stejné účinky jako aspirin na snižování srážlivosti krve a tím zmírnění rizika ucpání tepen, které často vede k srdečním infarktům. Tvrdí to studie amerických vědců, která byla uveřejněna v úterý ve Washingtonu.

"Velcí milovníci čokolády nám dokázali, že chemická látka obsažená v kakaových bobech, zvaná flavonoidy, má podobný biochemický účinek jako aspirin pro snižování srážlivosti krevních destiček," řekla vedoucí výzkumného týmu Diane Beckerová na výroční konferenci American Heart Association v Chicagu.

Beckerová ale upozornila, že studii nelze brát jako návod ke konzumaci kilogramů sladkostí na bázi čokolády, která obsahuje také hodně cukru a másla. Lékařská věda ale může podle ní doporučit denně dvě kávové lžičky černé čokolády v její nejčistší podobě, což je suchý extrakt z kakaových bobů.

Vědci už vědí téměř dvě desetiletí, že černá čokoláda bohatá na flavonoidy snižuje krevní tlak a má další příznivé účinky na krevní oběh.

Výsledky poslední studie ale ukazují na rozdíl od předchozích výzkumů, že omezené dávky černé čokolády mají dostatečně velké protisrážlivé účinky a že není třeba k dosažení tohoto efektu konzumovat jí několik kilo, říká Beckerová. Doporučuje sníst denně malý kousek čokolády nebo vypít teplou čokoládu.

Reklama

Zdroj: ČTK

Reklama

Komentáře

milenka (St, 21. 2. 2007 - 21:02)
cokolada je zdrava, vylucuje toxicke latky z tela, posledni vyzkum = zlepsuje mysleni,
věra (Po, 1. 6. 2009 - 13:06)
čokoláda obsahuje plísně, tak pozor, pak jíst hřebíček....
Návštěvník (Po, 1. 6. 2009 - 20:06)
Nebo šroubek.
Braniš (Út, 13. 11. 2012 - 13:11)
Čokoládu jedí ve velkém skoro všichni lidé, co se dožili věku nad 110 let. Všichni tito lidé čokoládu jedli často. I nejstarši žena světa co se dožila 122 let jedla čokoládu v obrovském množství.
Reklama