Reklama

Co jíst, když máte problémy se žaludkem

Trápí vás žaludeční křeče? Potom máte nemoc moderní doby - gastritidu. Lékař vám zřejmě poradí antacidní léky (léky, které snižují kyselost žaludečních šťáv), ovšem dlouhodobé užívání těchto léků snižuje vstřebávání vitaminů skupiny B a vitaminu A.

Léčivé účinky potravin

Při onemocnění žaludku, ale také střev, jsou med a sójové mléko ideální potravinou, dále jsou doporučovány ovesné vločky a lněná semínka.

Celer udržuje v kondici žaludek, střeva a močový měchýř. Také působí antimykoticky a antibakteriálně v oblasti žaludku a střev.

Z dietetického hlediska je doporučována karotka, pórek a kyselé zelí. Především čerstvě vylisovanou šťávu z karotky a šťávu z kyselého zelí bychom měli přijímat co nejčastěji. Čistí střeva a normalizují střevní flóru.

Reklama

Jen málokdo ví o banánu, že je přirozeným antacidem, tedy prostředkem, který neutralizuje žaludeční kyselinu. Banány jsou vhodné při katarech (= zánětech střevní slizinice) jako dietetikum, které nedráždí sliznici. Nejúčinnější jsou zlatožluté banány se světle hnědými skvrnami (tygrováním).

K regeneraci sliznice trávicího ústrojí se doporučuje užívat denně ráno polévkovou lžíci rozemletých lněných semínek rozmíchaných ve sklenici vlažné vody nebo lžičku směsi lněného semene s medem (3 lžíce lněného semena smícháme se lžící medu).

Nositelé ostrosti v paprice, papričkách chilli a pepři nepovzbuzují jenom metabolismus, ale v žaludku a ve střevech mají antibakteriální účinky.

V případě žaludečních problémů je třeba pít každý den dostatečné množství odvaru ze dvou až tří jablek vařených v 1 litru vody (vaříme 15 minut).

Při bolestech žaludku může pomoci pití mléka s medem.

Při žaludečních či střevních potížích by vám mohl pomoci i heřmánková či mátový čaj nebo čaj z meduňky lékařské. Tyto bylinkové čaje mohou zklidňovat některé zá-nětlivé příznaky.

Bude vás zajímat - Máta peprná Máta je jednou z nejstarších léčivých bylin a dnes patří mezi nejčastěji užívané bylinky. Je také součástí mnoha kupovaných léčivých bylinných směsí. V jednom středověkém herbáři je uvedeno: "Máta posiluje žaludek, přináší chuť k jídlu a je dobrá proti slabosti. Kdo jí každý den mátu, má pěknou barvu v tváři a je v každém času zdráv. Máta odnímá bolest hlavy, rozehřívá tělo, vyhání nachlazení a pitá s medovou vodou uzdravuje hučení v uších."

Dobrou chuť - Zdravotní mátový likér

1 lžíci řezaných čerstvých listů máty peprné zalijeme 3/4 I vodky, koňaku apod. a v dobře uzavřené láhvi necháme stát 3 týdny na slunci. Potom scedíme, přidáme 200 g krystalového cukru rozpuštěného v malém množství vody a uložíme na několik dnů do chladna. Popíjíme s mírou, 1-2 likérové sklenky denně při zažívacích potížích.

Rady na závěr - Úprava stravy!

Při potížích se žaludkem se nemá jíst maso a bílý (rafinovaný) cukr a pít černá káva a alkohol. Vyhněte se též ostrým a příliš kořeněným jídlům.

Nekuřte! Cigaretový kouřje plný chemických látek, které škodí žaludku i celému organismu.

Pozor! Nemocný by se měl vyhýbat stresům a dbát na dostatek spánku.

Úleva! Úlevu od bolesti může přinést přikládání nahřátých horkých ručníků na žaludek, což vyvolá uvolnění. Tím jsou křeče méně bolestivé a ne tak časté.

Zdroj: Jarmila Mandžuková - Co jíst, když..., nakladatelství Start

Reklama

Komentáře

Katka (Út, 22. 4. 2008 - 22:04)
Je to hezke ted jem mela caste prekyseleni zaludku, velmy me na to pomohly banany ani jsme to nevedela jen jsme veda ze me to dela dobre :) Diky za ostatni rady.
Vlasto, (Ne, 27. 3. 2011 - 23:03)
Konec problémům se...tvůj zaručený přírodní produkt straší na všech diskuzích,kde mají lidé zdravotní problémy.A vším jsi trpěla sama a všechno se ti srovnalo.Vždyť ty jsi úplný zázrak přírody.A navíc hodný,protože každému ráda poradíš a svůj přírodní univerzální produkt prodáš.
Jana (Ne, 27. 3. 2011 - 23:03)
dneska jsem měla po neškodném zeleninovém jídle asi za hodinu takovou nevolnost,že jsem se třikrát vyzvracela do záchodu a až nyní pozdě večer se mi žaludek zklidnil
Misha (Po, 29. 8. 2011 - 19:08)
dneska jsem měla po...ja dnes úplně to stejné. po zeleninovém rizote totalni nevolnost, nasledne prujem... :-( takze nekdy uz nevim, co jist. nejlepsi je nejist, ale to taky neni reseni...
Jana (Čt, 16. 2. 2012 - 22:02)
dneska jsem měla po...Dušená zelenina bez oleje a koření, nic lepšího není. Ale ne v restauraci!!! Vařené brambory, dušená rýže. A syrová zelenina hodně kousat a zeleninové štávy-karotka!!! www.zdravinadlani.cz. Banány, sladká jablka. tak se mějte
Tomáš (Čt, 16. 2. 2012 - 22:02)
Chce to jogurty,tvarohy a podmáslí či kefír. A k pití cocacolu nebo pepsicolu light. Pak je ještě dobrý průdužkový čaj s lékořicí a čerstvá grepová šťáva. Dušenym libovim masem a zeleninou nic nezkazíte.
Monika (Út, 13. 3. 2012 - 18:03)
Tuto sobotu jsem poprvé zjistila, jak jsou nepříjemné a bolestivé křeče žaludku. Chytlo mě to dvakrát s pauzou 2 hodin. Dnes jsem si dala omeletu a chytlo mě to zas. Nevěděla jsem co s tím a proto děkuji za rady ohledně stravy.
I live on MDMA… (Út, 13. 3. 2012 - 19:03)
Vždy,když si dám tabletu extáze,nebo zahulim,tak je mi špatně od žalůdku. Čím je to způsobené a co se dá proti tomu dělat? A nepište nebrat.
anonim (Ne, 24. 3. 2013 - 01:03)
neverte tomu
Sabina (So, 3. 1. 2015 - 19:01)
Nic nepomohlo
David (Po, 17. 8. 2015 - 11:08)
Vždy,když si dám tabletu...K tomuhle se snad ani nema cenu vyjadrovat:-).To je jak kdyby si se zeptal.....jsem zavisly na heroinu,nekdy mam pocit,ze asi umru.Myslite,ze jsem moc precitlivelej?:- D....prestan brat ty sracky a bude ti fajn....hnupe
romana (Ne, 10. 1. 2016 - 09:01)
Sem bezradna nevim co jist,abych zase nemela krece v zaludku
Jaky maso,pecivo,ovoce,zeleninu,
zanet (Út, 15. 3. 2016 - 16:03)
Ahoj uz tyden trpim nechutenstvím. Nenohu do sebe poradne nic dostat. Nejhorší jsou rana to me fakt ouvej. Teh. Nejsem. Ale spis zal. Neuroza z nervu... naka rada?
Znalec (Čt, 10. 10. 2019 - 18:10)
Omeprazol 20-40 asi 4 týdny. Veškerá vařená zelenina, sladká jabka a banány. Brambory, rýže, ovesné vločky vše do měkka. Bez soli a koření. Lehká šetřící dieta č. 2. Opatrně se syrovou zeleninou včetně šťáv. To zvýší kyselost. ČAO
ErikaB (Ne, 11. 12. 2016 - 16:12)
Vařené brambory, rýže...nebo i ten banán
Kateřina (Po, 11. 12. 2017 - 21:12)
Proč v jedné části článku píší, že:Nositelé ostrosti v paprice, papričkách chilli a pepři nepovzbuzují jenom metabolismus, ale v žaludku a ve střevech mají antibakteriální účinky. Ale na konci článku píší: Vyhněte se též ostrým a příliš kořeněným jídlům.
To trochu nedává smysl ne?
Reklama