Reklama

Chřest pro štíhlou linii

Pokud bojujete s nějakým tím kilem navíc nebo prostě jenom nechcete přibírat na váze, pokud se snažíte stravovat zdravě a rádi byste se cítili co nejdéle fit, zařaďte do svého jídelníčku chřest.

Obsahuje velké množství vody, bílkoviny i vlákninu a hodně málo tuků i sacharidů. Jíst ho tedy můžeme do sytosti, protože 100 g chřestu má navíc jen 22 kcal. Do pestré palety prospěšných látek v chřestu, které pomáhají udržet tělo v dobré formě a přináší mu vitalitu, patří zejména vitaminy skupiny B včetně kyseliny listové (100 g chřestu jí dodá tělu 37 % doporučené denní dávky), vitamin C, betakaroten a minerální látky (například draslík, fosfor, hořčík, vápník, zinek, železo).

Nutriční hodnoty na 100 g chřestu:
Energie 94 kJ/22 kcal
Tuky - 0,22 g
Vláknina - 2,00 g
Bílkoviny - 2,40 g
Sacharidy - 4,11 g
Voda - 92,63 g

Chřest můžete připravit na spoustu různých způsobů. Oblíbená je třeba chřestová krémová polévka nebo chřest zapečený se sýrem, výborný je také do salátů, těstovin nebo jako příloha k masu. Jí se samozřejmě i syrový (v této podobě si zachovává všechny výživné látky), ale většinou se upravuje tepelně. Protože energetická hodnota chřestu je velice nízká, chřest je ideální volbou hlavně pro večeři, která je pak lehká, zasytí a lidem s nadváhou zároveň přinese i psychickou pohodu.

Nízkou energetickou hodnotu má chřest zásluhou vysokého obsahu vody (a tedy nízkého obsahu tuků). Díky velkému množství vody je konzumace chřestu výhodná ještě z dalšího důvodu. Lidé, kteří mají z jakýchkoli příčin problémy dodržovat pitný režim, by měli zařadit do svého jídelníčku potraviny bohaté na vodu. Mezi ně patří zejména okurky, vodní meloun a pak také chřest. Budete-li dodávat svému tělu dostatek tekutin, a to po celý váš život, nebudete předčasně stárnout - voda vám pomůže odplavit z těla škodliviny, udržet si pružnou, hladkou a zářivou pleť, zůstat v dobré fyzické i psychické kondici.

Reklama

Čerstvý chřest je k dostání po celý rok, nicméně ten nejlepší a nejchutnější chřest je k mání pouze v sezóně, tedy od poloviny dubna do konce června. K nejznámějším z mnoha odrůd chřestu patří chřest bílý, zelený a fialový. Pěstuje se v Evropě, hlavně ve Francii, Belgii a Itálii, ale také na Slovensku a na našem území. Více o chřestu najdete na www.chrest.cz.
 

Reklama

Komentáře

jaja (Po, 7. 7. 2008 - 23:07)
V hubnutí mi pomohla stránka medelin.cz, kde jsem našla přehled zajímavých diet azadara bez registrace
Reklama