Reklama

Přírodní zdroje vitamínů

Vitamíny jsou součásti naší stravy, které jsou nezbytné pro fungování našeho organismu. Podílejí se při získávání energie ze sacharidů, tuků a bílkovin. Vitamíny se též účastní tvorby hormonů, enzymů a krvinek. Jelikož si náš organismus většinu vitamínů nedokáže sám vyrobit, je důležité zásobovat organismus vitamíny zvenčí. Jak pestrá má být naše strava, aby dodala do těla všechny potřebné vitamíny?

Vitamín A či betakaroten (provitamín A)
Mrkev, nať petržele, listová zelenina, třešně, červená řepa, meruňky, žluté ovoce, vejce, mléčné produkty, rybí tuk, játra, sladkovodní řasy chlorella a spirulina

Vitamín B1 (thiamin)
Maso, vnitřnosti, vaječný žloutek, mléko, ryby, ořechy, řeřicha, česnek, pšeničné klíčky, celozrnná mouka, luštěniny, pivovarské kvasnice, rýžové otruby, sójové boby, ovesné vločky, většina druhů zeleniny

Vitamín B2 (riboflavin)
Mléko, játra, ledviny, sýry, ryby, vajíčka, jogurt, zrniny, dýňová semena, mandle, ořechy, listová zelenina, avokádo

Vitamín B3 (niacin, niacinamid, kyselina nikotinová, nikotinamid)
Ryby, libové maso, výrobky z celozrnné pšenice, pivovarské kvasnice, játra, obilné klíčky, vejce, arašídy, bílé drůbeží maso, avokádo, datle, fíky a švestky

Reklama

Vitamín B6 (pyridoxin)
Pivovarské kvasnice, pšeničné klíčky, otruby, játra, ryby, sójové boby, neloupaná rýže (Natural), vejce, ořechy, ovesné vločky, melasa, zelí, kapusta, pohanka, listová zelenina

Vitamín B12 (kobalamin)
Játra, hovězí, vepřové a rybí maso, vejce, mléko, mléčné produkty, miso a další kvašené potraviny.

Vitamín B13 (kyselina orotová)
Syrová zelenina, syrovátka, podmáslí

Vitamín B15 (kyselina pangaminová)
Žloutky, mozeček, srdce, listová zelenina, kvasnice, obilné klíčky, lecitin

Kyselina listová (folacin, folát)
Tmavé zelené listy zeleniny, mrkev, kvasnice, játra, žloutek, meruňky, avokádo, dýně, fazole a celozrnné obiloviny

Inositol
Játra, pivovarské kvasnice, fazole, mozeček a srdce, grapefruit, hrozny, obilné klíčky, melasa, arašídy a zelí

PABA (kyselina paraaminobenzoová)
Játra, pivovarské kvasnice, ledviny, zrniny, rýže, otruby, obilné klíčky a melasa

Kyselina pantotenová (pantotenol, vitamín B5)
Maso, játra, pivovarské kvasnice, ledviny, zrniny, rýže, otruby, obilné klíčky, ořechy, kuřecí maso a melasa

Vitamín C (kyselina askorbová)
Čerstvé ovoce a zelenina, zvl. paprika, křen, rajčata, citrusy, jahody, brokolice, brambory a květák

Vitamín D (kalciferol, viosterol, ergosterol)
Rybí tuk, mořské ryby, vaječné žloutky, máslo, mléko a mléčné výroby

Vitamín E (tokoferol)
Margariny, paprika, kukuřice, rajčata, vejce, játra, za studena lisované oleje, obilné klíčky, ořechy, růžičková kapusta, listová zelenina, špenát, celozrnné obiloviny, luštěniny, sójové boby

Vitamín F (nenasycené mastné kyseliny, linolová, linolenová a arachidonová kyselina)
Rostlinné oleje, slunečnicová, lněná a dýňová semena, obilné klíčky, sójové boby, ořechy, avokádo a mandle

Vitamín K (menadion)
Květák, sója, rybí tuk, listová zelenina, jogurt, žloutek, saflorový olej, olej ze sójových bobů, chaluhy

Vitamín P (bioflavonoidy - rutin, hesperidin)
Pohanka, černý rybíz, třešně, hroznové víno, bělavá dužina citrusových plodů. Meruňky, borůvky, šípky, brokolice

Vitamín T
Sezamová semena, vaječný žloutek

Vitamín U
Syrové zelí

Reklama

Komentáře

Tominka (Ne, 26. 10. 2008 - 11:10)
Přírodním zdrojem veškerých vitamínů a minerálních látek je (chlorela, mladý ječmen, mladá pšenice...)
Lenka (Ne, 12. 6. 2011 - 09:06)
Mám takovou "vševědoucí" tchyni. S úplnou jistotou tvrdila, že všechny klíčky jsou jedovaté. Nechala jsem jí při tom. Stejně bych to neuhádala, protože ona je "mistryně světa".
Dianka (Pá, 19. 9. 2014 - 01:09)
Fytomineral
je koncentrovaný koloidní roztok přírodních minerálů obohacený o bioinformace.

Fytomineral posiluje celý organismus, pojivové tkáně, krev, CNS, imunitu i hormonální systém.

Minerální látky tvoří přibližně 4 % celkové tělesné hmotnosti člověka. Ačkoliv minerály, stopové prvky i vitaminy nejsou nositeli energie, tak jsou zcela nezbytnou složkou naší stravy. Slouží k výstavbě tkání v těle, regulaci pochodů látkové přeměny a zúčastňují se i procesu vedení nervových vzruchů. Minerální látky hrají také důležitou úlohu při zpomalování aterosklerotických změn v cévách a mají vliv na hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Jelikož si je naše tělo nedokáže samo vytvořit, jsme odkázáni na jejich příjem potravou a vodou. Přestože většina minerálů je v dostatečném množství obsažena ve vhodných potravinách, dochází při konzumaci běžné „moderní“ stravy plné tuků, cukrů a soli k nedostatečnému příjmu určitých minerálních látek. Na druhé straně při užívání některých farmaceutických přípravků může dojít k předávkování nebo nerovnováze přijímaných minerálních látek. Tento problém je při užívání Fytomineralu eliminován, protože minerální látky jsou v koloidním stavu netoxické a nemůže docházet k jejich předávkování ani nerovnováze. Tělo si krátkodobě dokáže udržet rovnováhu minerálních látek samo. Nedostatek, nadbytek či nesprávný poměr minerálních látek mohou vést ke zdravotním problémům. Pokud je příjem minerálů dlouhodobě nízký, čerpá organismus ze zásob uložených ve svalech, játrech a kostech.

najdete na www.kosmetikavprazecz
Ivana Gottliebová (So, 10. 10. 2015 - 01:10)
Dobrý den, vitamín B12 se nenachází v žádném uváděném zdroji rostlinného původu. Není v misu ani žádných dalších kvašených potravinách. Proto i Česká veganská společnost doporučuje veganům tento vitamín suplementovat.
koŠťál (Út, 23. 4. 2019 - 09:04)
jsem zdravý takže to nepotřebuji
koŠťál (Út, 23. 4. 2019 - 09:04)
Vitamíny jsou součásti naší stravy, které jsou nezbytné pro fungování našeho organismu. Podílejí se při získávání energie ze sacharidů, tuků a bílkovin. Vitamíny se též účastní tvorby hormonů, enzymů a krvinek. Jelikož si náš organismus většinu vitamínů nedokáže sám vyrobit, je důležité zásobovat organismus vitamíny zvenčí. Jak pestrá má být naše strava, aby dodala do těla všechny potřebné vitamíny?


Vitamín A či betakaroten (provitamín A)

Mrkev, nať petržele, listová zelenina, třešně, červená řepa, meruňky, žluté ovoce, vejce, mléčné produkty, rybí tuk, játra, sladkovodní řasy chlorella a spirulina


Vitamín B1 jako 1 bitcoin (thiamin)

Maso, vnitřnosti, vaječný žloutek, mléko, ryby, ořechy, řeřicha, česnek, pšeničné klíčky, celozrnná mouka, luštěniny, pivovarské kvasnice, rýžové otruby, sójové boby, ovesné vločky, většina druhů zeleniny


Vitamín B2 jako 2 bitcoiny (riboflavin)

Mléko, játra, ledviny, sýry, ryby, vajíčka, jogurt, zrniny, dýňová semena, mandle, ořechy, listová zelenina, avokádo


Vitamín B3 jako 3 bitcoiny (niacin, niacinamid, kyselina nikotinová, nikotinamid)

Ryby, libové maso, výrobky z celozrnné pšenice, pivovarské kvasnice, játra, obilné klíčky, vejce, arašídy, bílé drůbeží maso, avokádo, datle, fíky a švestky


Vitamín B6 jako 6 bitcoinů (pyridoxin)

Pivovarské kvasnice, pšeničné klíčky, otruby, játra, ryby, sójové boby, neloupaná rýže (Natural), vejce, ořechy, ovesné vločky, melasa, zelí, kapusta, pohanka, listová zelenina


Vitamín B12 jako 12 bitcoinů (kobalamin)

Játra, hovězí, vepřové a rybí maso, vejce, mléko, mléčné produkty, miso a další kvašené potraviny.



Vitamín B13 (kyselina orotová)

Syrová zelenina, syrovátka, podmáslí


Vitamín B15 (kyselina pangaminová)

Žloutky, mozeček, srdce, listová zelenina, kvasnice, obilné klíčky, lecitin


Kyselina listová (folacin, folát)

Tmavé zelené listy zeleniny, mrkev, kvasnice, játra, žloutek, meruňky, avokádo, dýně, fazole a celozrnné obiloviny


Inositol

Játra, pivovarské kvasnice, fazole, mozeček a srdce, grapefruit, hrozny, obilné klíčky, melasa, arašídy a zelí


PABA (kyselina paraaminobenzoová)

Játra, pivovarské kvasnice, ledviny, zrniny, rýže, otruby, obilné klíčky a melasa


Kyselina pantotenová (pantotenol, vitamín B5)

Maso, játra, pivovarské kvasnice, ledviny, zrniny, rýže, otruby, obilné klíčky, ořechy, kuřecí maso a melasa


Vitamín C (kyselina askorbová)

Čerstvé ovoce a zelenina, zvl. paprika, křen, rajčata, citrusy, jahody, brokolice, brambory a květák


Vitamín D (kalciferol, viosterol, ergosterol)

Rybí tuk, mořské ryby, vaječné žloutky, máslo, mléko a mléčné výroby


Vitamín E (tokoferol)

Margariny, paprika, kukuřice, rajčata, vejce, játra, za studena lisované oleje, obilné klíčky, ořechy, růžičková kapusta, listová zelenina, špenát, celozrnné obiloviny, luštěniny, sójové boby


Vitamín F (nenasycené mastné kyseliny, linolová, linolenová a arachidonová kyselina)

Rostlinné oleje, slunečnicová, lněná a dýňová semena, obilné klíčky, sójové boby, ořechy, avokádo a mandle


Vitamín K (menadion)

Květák, sója, rybí tuk, listová zelenina, jogurt, žloutek, saflorový olej, olej ze sójových bobů, chaluhy


Vitamín P (bioflavonoidy - rutin, hesperidin)

Pohanka, černý rybíz, třešně, hroznové víno, bělavá dužina citrusových plodů. Meruňky, borůvky, šípky, brokolice


Vitamín T jako Terabite

Sezamová semena, vaječný žloutek
Reklama