Reklama

Těhotné a kojící by měly mít větší přísun jódu

Těhotné a kojící ženy by neměly zapomínat na to, že musejí zvýšit příjem jódu. Jeho případný nedostatek ohrožuje lidský plod od 12. týdne, řekl novinářům Jaroslav Kříž ze Státního zdravotního ústavu.

Deficit jódu snižuje tvorbu hormonu štítně žlázy, která samostatně funguje již v době prenatálního vývoje, a může tak snížit i duševní schopnosti dítěte o pět až deset procent.

 

Lidé získávají většinu jódu ze soli, ale budoucí a kojící maminky většinou méně solí. Měly by proto buď konzumovat potravinové doplňky obohacené jódem, nebo by jim měl lékař předepsat lék. 

 

Dostatečný přísun jódu by měly mít také malé děti v době, kdy se rozhoduje o jejich budoucích intelektuálních schopnostech, a dospívající mládež. Nedostatek této látky v pubertě může způsobit poruchy, které se později projeví sníženou plodností.

 

Několik nezávislých studií potvrdilo, že uspokojivou hladinu jódu nemají tři procenta dětí a 45 procent dospělých. Na relativně dobrém stavu dětské populace mají zásluhu školní jídelny, které používají jódem obohacenou sůl a zařazují do jídelníčku i mořské ryby a o jód obohacené tekutiny.

 

Reklama

Jód je přidáván do kuchyňské soli, do náhrad mateřského mléka, speciálních výrobků pro těhotné a do dětských ovocných přesnídávek. Jódem obohacují své zboží také výrobci pečiva a uzenin a někteří výrobci stolní vody. Nejlépe nadbytek jódu by měl provázet člověka celým životem, neboť přispívá ke snížení rizika kardiovaskulárních chorob a zhoubných nádorů.


Zdroj: ČTK - Jitka Klejnová

Reklama

Komentáře

Reklama