
Látkou, která účinkuje k potlačení chuti, je esenciální aminokyselina fenylalanin, která má další množství léčebných vlastností - od protidepresivních účinků, až po utišení chronických bolestí kloubů a zad. Fenylalanin se přirozeně vyskytuje v sýrech, kvasnicích, semenech, ořeších, mandlích, sóje, mase, rybách, mléce a vejcích.
Fenylalanin snižuje chuť k jídlu dvěma způsoby. Za prvé tím, že se z něj v těle vytváří noradrenalin, což je přenašeč nervových vzruchů zlepšující náladu a snižující chuť k jídlu. Za druhé tím, že vzniklý noradrenalin podněcuje produkci cholecysokininu, který se tvoří v mozku a střevech a je důležitý při tvorbě pocitů sytosti a hladu. Pokud je cholecysokininu vytvořeno málo, lidé se přejídají, pokud je ho vytvořeno dostatečné množství, lidé jedí málo.
Fenylalanin se dá též užívat jako potravinový doplněk ve formě DL- fenylalaninu. Měl by se vždy užít ráno nalačno, asi hodinu před jídlem s neslazenou ovocnou šťávou či vodou, v žádném případě ne s nápojem obsahujícím bílkoviny, v dávce kolem 500 - 1500 mg, nejlépe společně s vitamínem C a B6, které jsou důležité pro jeho využití.
Lidé s vysokým tlakem by měli být opatrní, protože tato aminokyselina jej ve vysokých dávkách zvyšuje.
Lidé s ledvinovou či jaterní poruchou by neměli užívat jakékoliv aminokyseliny v čisté formě bez souhlasu lékaře. Fenylalanin by se též neměl užívat současně při podávání L-dopy (prekurzor dopaminu, jelikož obě látky jsou vůči sobě kompetitivní), v těhotenství, při cukrovce, rakovině kůže a u lidí trpících fenylketonurií (dědičná choroba, kdy se nepřeměňuje fenylalanin na thyrosin).
Autor: mk
Komentáře (8)
- odpovědět
Lis 21, 2002- odpovědět
Lis 22, 2002- odpovědět
Lis 16, 2002- odpovědět
Pro 13, 2002- odpovědět
Led 02, 2010- odpovědět
Led 03, 2010- odpovědět
Zář 02, 2012- odpovědět
Pro 24, 2020Přidat komentář