
Snahy zhubnout by měly začít u správného příjmu jódu. Jód řídí veškeré látkové výměny v těle bez ohledu na cvičení nebo diety, zrychluje metabolismus, pomáhá spalovat tuky a stabilizovat tělesnou hmotnost. Nadváha je naopak častým důsledkem jodového deficitu v organismu.
Není náhodou, že ostrovní národy jako Japonci, jejichž strava je bohatá na jód, patří k těm nejštíhlejším. „Češi vědí, že jíst pravidelně mořské ryby je zdravé, ovšem na jejich jídelníčku se vyskytují zřídkakdy. V našich podmínkách se jód přidává do soli a díky obohacování příkrmů dobytka je obsažen také v mléce a mléčných výrobcích. Ovšem kuchyňskou úpravou se část jódu z potravin ztrácí. Platí, že čím šetrnější úprava, tím vyšší množství zachovaného jódu,“ uvedla výživová specialistka Zuzana Hlinecká.
Při absenci jódu chybí tělu jeho ředitel a organizátor. Jednotlivým orgánům nedocházejí instrukce, jak naložit s látkami přijatými ve stravě, a chybují při látkové výměně - nepovšimnuty vyloučí důležité živiny a zbytečný tuk naopak uloží. Ženám se zvýší hladina pohlavního hormonu, který podněcuje tukové buňky k dalšímu schraňování zásob. Bez jódu metabolismus přechází na úsporný režim.
„Pokud si tělo kvůli jodovému deficitu nedokáže vzít z potravy potřebné živiny a neumí je přeměnit v energii, brzy se objeví nějaký zádrhel, třeba ve formě nadváhy. Správný přísun jódu je základem zdravého organismu, zrychluje metabolismus, podporuje spalování tuků a brání hromadění cholesterolu. Všechny orgány budou přesně vědět, co s přijatými látkami dělat, sacharidům už tak snadno nedovolí přeměnit se v tuk a ukládat se,“ vylíčila Zuzana Hlinecká, výživová poradkyně z PKR Slovakia.
Komentáře (2)
- odpovědět
Dub 15, 2013- odpovědět
Feb 12, 2023Přidat komentář