
Rádi bychom vás seznámili s překvapivými výsledky pokusu provedeného v USA, v bostonském zdravotnickém zařízení Brigham and Womens Hospital. 30 lidí s nadváhou drželo dietu nízkotučnou a 31 dietu se střídmým množstvím tuku - velmi podobnou té, jakou navrhuje kniha Krok za krokem. Během prvních šesti měsíců zhubli dobrovolníci z obou skupin přibližně stejně. Avšak po 18 měsících vyšel najevo výmluvný rozdíl.
Tou dobou z první, "nízkotučné" skupiny drželo dietu už jen 20 procent lidí, z druhé skupiny jich vytrvalo 54 procent. A co víc, dietáři se střídmým množstvím tuku jako skupina shodili víc tělesného tuku a víc ubrali v pase než dietáři z nízkotučné skupiny.
Proč tomu tak je? Jedním z důvodů je podle odborníků fakt, že dieta s mírným množstvím tuků je pro celou řadu lidí přijatelnější než přísný nízkotučný režim. Dá se rozumně dodržovat. Je také jedinou, u níž se dá vytrvat po delší dobu. Dalším důvodem je patrně skutečnost, že ti, kdo konzumují rozumné množství tuku, se nepřejídají jednoduchými sacharidy a snáze zahánějí hlad.
Tato nová rada platí stejnou měrou pro prevenci srdečních onemocnění jako pro hubnutí. Kde je to jen možné, nahraďte nasycený tuk nenasyceným - například místo másla používejte olivový olej, jezte méně masa a více ryb. (Ryby mají mnoho vícenenasycených tuků prokazatelně chránících srdce, zvláště jistou formu, která obsahuje omega-3 mastné kyseliny.) Hlídejte si dobře velikost porcí, abyste nepřekračovali počet kalorií. Vyhýbejte se konzumaci jednoduchých sacharidů, například rafinovanému cukru, bílému chlebu, a zaměřte se na sacharidy složitější, jaké jsou v celozrnném chlebu a v obilovinách.
Zdroj: John Hastings - Krok za krokem ke štíhlé linii, nakladatelství Výběr
Komentáře (1)
- odpovědět
Říj 28, 2004Přidat komentář