
Tak přestaňte jíst sladkosti! Přijde vám to jako hloupá rada, protože zbavit chuti na sladké se nedokážete či ani nechcete? Dáme vám motivaci a pár rad, jak na to.
Důležité je vědět, proč přestat.
Jednoduchý cukr (monosacharidy) je nepřítel štíhlé linie i zdraví obecně.
Přebytek cukrů ve stravě se přeměňuje v těle na tuky a přispívá k vzniku obezity, zvýšení cholesterolu a krevních tuků a ukládání tuku v játrech. Může přispívat k zadržování tekutin v organismu a k vzniku hormonálních nerovnováh. Navíc překyseluje organismus, podporuje množení kvasinek a plísní v organismu, oslabuje imunitu a přispívá k rozvoji mnoha závažných onemocnění viz. článek 117 způsobů, jak bílý cukr ničí vaše zdraví.
Důležité je vědět, čím nezdravé sladkosti nahradit.
Je nutné zvýšit příjem polysacharidů složitých cukrů a vlákniny. Ty se nalézají především v celozrnných obilovinách (celozrnná rýže, pohanky, jáhly, celozrnné pečivo) a zelenině.
Též je žádoucí zvýšit příjem kvalitních bílkovin a luštěnin, ořechů, semínek, libového masa.
V záloze je třeba mít při sobě neustále nějaké zdravé pamlsky jako první pomoc pro případ neodolatelné chuti: mandle, slunečnicová či dýňová semínka, zeleninový salát, kousky ovoce, bílý jogurt, který můžete ochutit vanilkou, muškátovým oříškem či skořicí.
Důležité je vědět, které potravinové doplňky vám mohou pomoci překonat chuť na sladké a obnovit pocit zdraví.
DLPA - aminokyselina, která snižuje chuť na sladké a působí proti depresi.
Hydroxy citrát - stabilní forma kyseliny hydroxycitronové, získané z Garcinie cambogia. Blokuje přeměnu jednoduchých cukrů na tuky. Asi nejvhodnější potravinový doplněk pro zarputilce, kteří se prostě sladkostí vzdát nechtějí.
Chrom pikolinát - pomáhá inzulínu účinněji odstraňovat cukr z krve a vyživovat buňky. Snižuje chuť na sladské.
B komplex - podporuje nervový systém a působí proti stresu. Stres často vede k nekontrolovatelné konzumaci sladkostí.
Vitamín C - tlumí touhu po cukru a sladkostech, posiluje imunitu a působí proti stresu.
Kyselina kaprylová - tato mastná kyselina získávaná z palmového či kokosového oleje působí proti přemnožení kvasinek (Candida albicans) ve střevě. Kvasinky pro svůj metabolismus využívají cukry. Pokud jsou v organismu přemnoženy, člověk velmi často zápasí s neodolatelnou chutí na sladké, čímž opět podporuje množení kvasinek a začarovaný kruh se uzavírá. V tomto případě boj proti kvasinkám je tou nejkomplexnější volbou pro zbavení se závislosti na cukru a pro nastartování hubnutí. Tento boj musí být veden minimálně na čtyřech liniích:
1. Ničení kvasinek - užívání kyseliny kaprylové jako přírodního protikvasinkového prostředku.
2. Posilování jater - játra se musí vypořádávat s odumírajícími kvasinkami a jejich metabolity. Posilovat játra lze např. za pomoci ostropestřece mariánského.
3. Obnova přirozené střevní mikroflóry - pomocí probiotik.
4. Oslabení kvasinek dietou - vynechání jednoduchých cukrů včetně ovoce a bílého pečiva. Neužívání kvašených výrobků, zrajících sýrů a alkoholu. Na dietou oslabené kvasinky rychleji a účinněji působí kyselina kaprylová. Pozor: Protikvasinkovou dietu nikdy nedodržujte bez užívání prostředků proti kvasinkám - došlo by pouze k potlačení metabolické aktivity kvasinek. Sice by mohlo dojít k úlevě od mnoha zdravotních potíží, ale po opětovné konzumaci jednoduchých cukrů (třeba i ovoce) by mohlo dojít k bouřlivému navrácení všech symptomů.
Tento boj trvá zhruba 3-6 měsíců a výsledkem je zbavení se chuti na sladké (mizí po pár dnech ), odstranění nadýmání a rozličných zdravotních potíží způsobovaných kvasinkami (viz. články Projevy kvasinek u dospělých a Projevy kvasinek u dětí). Ve většině případů též začnou lehce mizet nadbytečná kila. Do tohoto boje byste měli ale vyrážet pouze tehdy, jestliže opravdu trpíte příznaky přemnožení kvasinek v organismu a nebo jsou vám kvasinky opakovaně diagnostikovány (např. časté gynekologické mykózy).
Autor: mk
Komentáře (5)
- odpovědět
Črv 26, 2010- odpovědět
Led 20, 2012- odpovědět
Feb 06, 2013- odpovědět
Zář 21, 2016- odpovědět
Feb 27, 2021Přidat komentář