Co jíst, abychom neměli hlad

Jídlo je tráveno v příjemném, spořádaném a přirozeném procesu tak, že se nakonec stává vaší zdrojem pro vaši energii. Když ale spolykáte jídlo, jehož původní podobu kuchař nebo výrobce nějakým způsobem upravil, budou vaše buňky reagovat opravdu prapodivně.

Jeden z nejvíce vzrušujících a důležitých výzkumů potravy, jaké kdy byly provedeny, byl otištěn v roce 1977 v nejprestižnějším britském lékařském časopise Lancet. Dvěma skupinám lidí byly podávány jablka a jablečný džus, které měly stejné množství kalorií. Po konzumaci byla oněm lidem změřena hladina krevní glukózy a u obou skupin byl zjištěn její nárůst. Během druhé a třetí hodiny ovšem hladina glukózy klesla u té skupiny, která pila džus. Vaše "palubní deska" inzulínu čte glukózu rozdílně v závislosti na jejím zdroji: jeho reakce na džus je o padesát procent větší než na jablka, i přesto, že příjem kalorií je stejný.

A co je ještě úžasnější: reakce třetí skupiny osob, kteří jedli kaloricky identické jablečné pyré, vykázala výsledky, které byly někde uprostřed mezi výsledky obou předcházejících skupin. Jediný rozdíl mezi celými jablky a pyré spočíval v tom, že jablka byla rozmixována. Nic víc, nic míň. Při odlišné struktuře se ovšem liší i reakce. Přestože vláknina i kalorický obsah jsou stejné, vaše tělo nakládá s potravou odlišně, když ji nemusíte kousat. Od té doby, co se objevila tato zpráva, bylo uskutečněno ještě mnoho podobných výzkumů. Stejné rozdíly vznikají u pomerančů a pomerančového džusu atd.

Větší produkce inzulínu způsobená tekutou stravou (ovocnými džusy) představuje reakci vaší slinivky na rychlejší absorpci bezvláknitých, jednoduchých uhlovodanů. Džusy (místo pevné stravy) vytvářejí příliš mnoho inzulínu. Příliš mnoho inzulínu zhltne krevní glukózu, což stimuluje váš apetit.

Zpětný pokles krevní glukózy, který následuje po konzumaci ovocných šťáv a jiných sladkých nápojů, podněcuje obezitu tím, že rychleji navozuje chuť k jídlu.

Takže pokud si budeme chtít udržet váhu od těla, měli bychom využít jedné neobyčejně důležité techniky:
jíst pouze celé potraviny - celé jablko namísto jablečné šťávy, celou mrkev místo mrkvového salátu.

Zdroj: Betty Kamen, Ph. D. - Chrom je pro vás důležitý, nakladatelství Pragma

Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál!
Diskuze ke článku
Přidat komentář
Související produkty na 001shop.cz: 
Zařazení na fórum: 

Komentáře (9)

  • Obrázek uživatele :-)
    :-) (anonym)

    Mozna tak uzirat sami sebe

    Feb 17, 2010
  • Obrázek uživatele Sama doma
    Sama doma (anonym)

    Čaj na snížení váhy zelený čaj kůra krušiny olšové máta - list rozchodnice růžová - kořen malina - list hloh - květ pivoňka - květ jitrocel - list šípek - plod lněné semeno

    Lis 27, 2011
  • Obrázek uživatele Anna Ada
    Anna Ada (anonym)

    kundičku se šlehačkou,hm

    Lis 27, 2011
  • Obrázek uživatele věra
    věra (anonym)

    Čaj na snížení...¨to vše namíchatNebo každý zvlášť?

    Lis 27, 2011
  • Obrázek uživatele Jak na hlad
    Jak na hlad (anonym)

    Já mám dobré zkušenosti s pečeným bůčkem, čokoládičkou, šlehačkou. Na dojedení je dobrý pařez chleba se sádlem nebo plátky špeku a cibulí nebo hořticí. Po půlkile pečeného bůčku a třech krajících chleba nemám hlad i několik hodin. Vřele doporučuji. Fuj, nějak jsem z toho psaní vyhládnul. Mám tu někde půlkilovou tabulku čokolády na vaření z Rakouska, jdu si ji sezobnout. Hezký večer

    Lis 27, 2011
  • Obrázek uživatele Anna Ada
    Anna Ada (anonym)

    Já mám dobré zkušenosti s...pak mrdačka,viď

    Lis 27, 2011
  • Obrázek uživatele Jak na hlad
    Jak na hlad (anonym)

    A proč ne, ale na koníčka. Po jídle jsem trošinku línej.

    Lis 28, 2011
  • Obrázek uživatele alena
    alena (anonym)

    výtažek s černého pepře (piperina) výborně potlačuje chut! najdete ho v tabletach nebo v koncentrátu

    Led 24, 2016
  • Obrázek uživatele :)
    :) (anonym)

    výtažek s černého pepře...ále prd, šmelino.

    Led 24, 2016

Přidat komentář

Reklama

Reklama