
Přestože na svých dovolených v zahraničí již nehledíme na prohýbající se stoly stejně překvapeně jako v dobách kolem roku 1990, kdy se nám otevřely dveře do světa (i kulinářského), řada z nás má v sobě ještě stereotypní úvahu: „Když jsem si to zaplatil, tak jim tu nic nenechám!" Nemusí to být až tak extrémní, ale přece jen může dovolená, při níž jíme dvojnásobek běžně konzumované stravy, znamenat velký přírůstek na váze. Máme pro vás tedy několik osvědčených pravidel:
- Snídani si dopřejte velmi podobnou, na jakou jste zvyklí (v některých zemích bude problém dát si celozrnné pečivo, dejte si tedy takové, jaké bude k dispozici, ale nepřekračujte množství zhruba 50 g). O to více si můžete dát sýra, dále jogurt, vejce, výjimečně libovou uzeninu a k tomu vždy kus zeleniny či ovoce. Pozor na koláčky a ostatní sladkosti.
- Nemáte-li zaplaceny obědy, zkuste si dát v restauraci salát se sýrem nebo tuňákem či grilované maso nebo rybu jen se zeleninou.
- Odpoledne se pokuste vyhnout sladkým nápojům a zmrzlinám, jednou nebo 2x týdně si je však vychutnejte. Vyšší příjem energie můžete vykompenzovat plaváním či svižnou procházkou.
- U večeře vždy začínejte salátem a sklenicí minerálky. Poté se rozhlédněte po rybách, libovém mase a přílohových zeleninách. Ochutnávejte hlavně to, co neznáte. Brambory, rýže i hranolky jsou notoricky známé, proto je jíst nemusíte - nebo jen zcela symbolicky.
- Každé jídlo jezte velmi pomalu, abyste předešli přejedení. Uvědomte si, že z přejedení je člověku jen a jen špatně a za špatný pocit na dovolené jste si přece nezaplatili.
Zdroj: Václava Kunová, Vladimír Poštulka - Jak Hubne labužník, Grada
Komentáře (5)
- odpovědět
Čer 20, 2009- odpovědět
Zář 18, 2009- odpovědět
Zář 19, 2009- odpovědět
Pro 22, 2013- odpovědět
Pro 22, 2013Přidat komentář