I při redukční dietě by člověk měl konzumovat tuky

Při redukční dietě je třeba omezit příjem tuků, ale neznamená to, že tuky by měly ze stravy adepta štíhlé linie úplně zmizet. Tělo se bez tuku neobejde a tuk plní řadu důležitých funkcí. Jeho radikální omezení se může například projevit nedostatkem vitaminů rozpustných právě v tuku. Příjem tuku při dietě by neměl klesnout pod 20 procent celkového energetického příjmu, to je zhruba pod 45 gramů za den. Novinářům to řekla Jana Dostálová z Vysoké školy chemicko-technologické.

Optimální množství tuku, v případě, že se nejedná o dietu, by mělo představovat 60 až 80 gramů. Člověk přijímá asi dvě třetiny tuku ve formě skrytého tuku, který je obsažen nejen v mase a masných výrobcích či mléku a mléčných výrobcích, ale i v pečivu, zejména trvanlivém a jemném. Při hubnutí je tedy třeba omezit nejen cukr a viditelné tuky, ale je také třeba dávat si pozor na utajené zdroje tuku.

Máslo obsahuje minimálně 80 procent tuku. Rostlinné tuky ho obsahují daleko méně. V některých rostlinných tucích je ho pouze 25 procent. Odborníci na výživu doporučují upřednostňovat ve výživě rostlinné tuky, které by podle předsedy Fóra zdravé výživy Rudolfa Poledneho měly představovat dvě třetiny všech přijatých tuků. Rostlinné tuky na rozdíl od živočišných nepodporují kornatění cév a dokonce snižují hladinu cholesterolu v krvi. Vzhledem k tomu, že živočišně tuky jsou v mase a mléku, na mazání pečiva máslem už ve zdravém jídelníčku moc místa nezbývá, uvedl Poledne.


Ve veřejnosti přetrvává názor, že rostlinné tuky obsahují škodlivé trans mastné kyseliny. Podle Dostálové je v současné době naprostá většina rostlinných tuků vyráběna moderní technologií, při které trans mastné kyseliny prakticky nevznikají. Ve jednotlivých značkách rostlinných tuků na českém trhu představují méně než jedno procento z celkového obsahu mastných kyselin, což je z hlediska výživy "bezvýznamné množství".


Jitka Klejnová - ČTK

Komentáře (6)

  • Obrázek uživatele pepa1
    pepa1 (anonym)

    Důležité jsou zdravé tuky jako Omega 3 a Omega 6. Olivový olej, ryby, rybý tuk, lněné semínka, oleje ze semen. Ahoj, četl jsem Vaši diskuzi na snížení váhy. Mám něco vyzkoušeno a dalších cca 100 lidí v ČR. Technologie z Holandska, která je na světe přes 7 let a dělá divy v Německu, Holandsku, Rakousku a u nás taky. Já sám jsme za 42 dnů zahodil z 88Kg na 78Kg (1.9.2005) dnes mám 78,4 - 79,8Kg. Manželka z 60Kg na 54Kg a dnes má 52Kg. Známí který začal 4.1.2006 z 114Kg má dnes 97Kg a chce jít na na 82Kg. Bez JOJO. Nejde o Herbalife. Když Vás to bude zajímat. Tak napište odkud jste není to na mail ani na telefon. Jde o systém stravování, potr. doplňků, atd...... Pomohu Vás s tím začít a budu Vám radit. Pošlu Vám základní informace: mail: disc"wo.cz pepa1

    Čer 13, 2007
  • Obrázek uživatele Návštěvník
    Návštěvník (anonym)

    Ahoj,chtěla bych se zeptat,jak bych se mohla nejlépe zbavit nadměrného tuku v krvi bez podávání léků na jeho zmírnění? Děkuji Jelínková kontaktní e-mail Jelinkova"seznam.cz

    Srp 12, 2007
  • Obrázek uživatele Vlasta
    Vlasta (anonym)

    Zajimalo by mě o co se jedná.Byla bych ráda, pokud mi pošlete nějaké bližší informace.

    Led 03, 2008
  • Obrázek uživatele Návštěvník
    Návštěvník (anonym)

    schudla som po isti tukov sadlo od seska svina - musim posolit a dat na nej cibulu. mnam to moc rat

    Led 03, 2008
  • Obrázek uživatele Faith
    Faith

    Existují i jiné hlasy ohledně hubnutí a tuků. Paní Sally Fallonová se světově renomovanou odbornicí na lipidy napsaly knihu Jezte tuky, shodtě tuky, kde podmínkou zdravého hubnutí jsou živočišné tuky. Uvedu příklad: když se bude obezita dětí řešit tím, že budou sportovat a jíst jen rostlinné tuky, vyčerpají se o vitamín A, který je důležitý pro správný růst dětí. je důležitý i pro štítnou žlázu - pokud je někdo obzení kvůli oslabené šítné žláze a hubne tak, že omezí kvalitní živočišné tuky, jako máslo, ještě více si poškodí zdraví. Více v knize Eat Fat lose fat nebo na www.zubeni.org

    Říj 13, 2012
  • Obrázek uživatele Faith
    Faith

    Důležité jsou zdravé tuky...Jenže omega 6 a omega-3 by měli být v rovnováze, většina rostlinných olejů (které naši předci nejedli, leda v období hladu a půstů) má víc omega-6, což prý je nepříznivé pro zdraví...Navíc problém ani tak není v tom, že jíme málo lněného oleje, který jeden z mála má víc omega -3 , jako spší živočišné produkty, které kvůli tomu, že bylo zvíře krmeno ne trávou, ale obilí, sójou a kukuřicí, má víc omega-6. Jaký tuk bude mít asi kapr krmeny obilnou směsí K1, K2...?

    Říj 13, 2012

Přidat komentář

Reklama

Reklama