Reklama

Proč si při redukční dietě hlídat glykemický index potravin (GI)

Lidé s redukční dietou by měli pečlivě sledovat takzvaný glykemický index, který udává rychlost využití glukózy z konzumované potraviny lidským organismem. Vhodné jsou pro ně zejména potraviny s nižším glykemickým indexem. Mezi ně patří například většina ovoce a zeleniny, ořechy, tmavá rýže, tmavý chléb, mléko a jogurty.

Glykemický index (GI) potravin je číselný údaj, který vyjadřuje účinek potraviny na zvýšení hladiny cukru v krvi ve srovnání s glukózou (ta má číslo 100). Čím vyšší je číslo GI, tím rychleji stoupá hladina cukru v krvi a naopak.

Výše indexu je ovlivněna vzájemným poměrem tří základních živin - sacharidů, tuků a bílkovin, také obsahem vlákniny, jež zpomaluje využití cukrů, dále způsobem zpracování potraviny a velikostí porce.“ vysvětluje RNDr. Dana Dvořáková z vývojového oddělení společnosti OLMA, a.s.

Pamatujte, že glykemický index není totéž, co nízký či vysoký obsah sacharidů a jeho hodnota se nepřekrývá ani s hodnotou kalorickou.

A jak to v praxi funguje? Zjednodušeně se dá říci, že po jídle stoupá hladina cukru v krvi a vyplaví se hormon inzulín. Ten sice zajistí pokles hladiny cukru v krvi, ale jakmile cukr příliš klesne, dostaví se opět pocit hladu nebo chuť na něco dobrého. Další konzumací jídla se hladina cukru v krvi opět rozhoupe. Čím častěji dochází k těmto prudkým výkyvům, tím je větší pravděpodobnost vzniku nadváhy případně zdravotních komplikací.

Reklama

Při redukčních dietách se proto doporučuje jíst potraviny s nízkým GI ( Glukóza se z nich vstřebává pomaleji a udržuje se tak stabilní hladina cukru v krvi. Člověk tedy nemá pořád hlad, nemusí jíst více potravy a tím i nadměrné množství kalorií.

Lidé, kteří se snaží zhubnout, by při stravování měli dát přednost zejména zelenině, vybraným druhům ovoce (pozor, například datle, banán a meloun však mají vysoký GI), luštěninám, celozrnnému pečivu a mléčným výrobkům.

„Paradoxem pro běžného konzumenta je, že čím více tuku mléčný výrobek obsahuje, tím nižší je jeho glykemický index. Při redukční dietě však nesmíme zapomínat na to, že tuk nejen snižuje GI, ale současně obsahuje mnoho energie. Je tedy nutné sledovat všechny důležité výživové parametry komplexně a také v návaznosti na bezprostředně plánovanou fyzickou aktivitu.“ dodává Dana Dvořáková.

Naopak velkým obloukem by se lidé na redukční dietě měli vyhnout bílému pečivu (klasický rohlík má GI 73), snídaňovým cereáliím (cornflakes mají GI 83), velmi sladkému ovoci jako třeba vodnímu melounu a datlím nebo vařeným bramborám. Zcela zapovězené je také pivo, které má GI dokonce 110.

Reklama

Komentáře

Poradím zdarma (St, 3. 7. 2013 - 13:07)
Nežer tolik.
Apolenka (Ne, 18. 8. 2013 - 09:08)
Jedeš třeba do Brna,jedeš deset hod.Co jíš!?Já nic...mám partnera,ten to i v okamžiku,kdy mám žízeň vezme za mne.Já jsem na něj napojena tak,že,jsem-li doma,a on jinde a spěchá,tak přetáhnu paprsky hladu,čurání,nebo stolice na sebe a konám tuto potřebu za něj.Milujeme se úžasně fyzicky bez onanie,ale i s ní.Fyzicky jsem sama,on mi k mému tělu odevzdává z mozku naše společné milenecké zážitky.
Janda (Út, 20. 8. 2013 - 15:08)
GLYCEMMIA...GLAUCOM S NÍ ÚZCE SOUVISÍ,JE ŽENA,POMĚRNĚ MLADÁ,34 LET,ANAMN: ŠIRŠÍ ZORNICE,GLUC.ZACRVENÍ,ZÁNĚT PLIC,4 LETÝ SYN...STEJNÝ OSUD?STARÁ,NEMOCNÁ OSOBA-JATERNÍ CIRHOSA,ALKOHOL OD 11LET,OSOBA MUŽ.STÁŘÍ 68 LET!PROČ O TOM PÍŠI?NEDOKÁŽEŠ-LI SE BRÁNIT TLAKU TĚCHTO CVOKŮ STARÝCH,SKONČÍŠ HŮŘE NEŽ ONI!VŠIMNI SI,JAK ZACHÁZEJÍ S DĚTMI!JEDNU TI CÁKNU!DOSTANEŠ LEPANEC!ZA NIC,JEN ABY BUZEROVALI!
AN. (Pá, 23. 8. 2013 - 10:08)
VY STE VŮBEC UJETINY.HLÍDEJTE SI VAŠE ŽRÁDLO,ABY STE SE ZHUBLI!HLEDEJTE DIETKY,HLÍDEJTE KILA,ASPOŇ VÁM UTEČE ČAS,TROTLÍCI.VEM,VOLE HRÁBĚ DO PAZOUR,ZADARMO PO SOBĚ UKLIĎ V TVÉM OKOLÍ,ZADARMO PROTO,ABYS NEMĚL TOLIK PRACHŮ A FURT NEŽRAL A NECHLASTAL!
Ko ko ko.... (So, 7. 9. 2013 - 18:09)
Jídlo je jen záminka..před sexem,po sexu,místo sexu...dům..auto,prs ten, ne-li,tedy! Návod na rozvod, aktivace honorace, přestup , .! Společný dům bídy!
! (St, 28. 1. 2015 - 19:01)
Glykemický index je jakási neurčitě definovatelná veličina. Podle něj by byla nejzdravější potravina sádlo, protože má GI=0.
Reklama