
Jídlo je tráveno v příjemném, spořádaném a přirozeném procesu tak, že se nakonec stává vaší zdrojem pro vaši energii. Když ale spolykáte jídlo, jehož původní podobu kuchař nebo výrobce nějakým způsobem upravil, budou vaše buňky reagovat opravdu prapodivně.
Jeden z nejvíce vzrušujících a důležitých výzkumů potravy, jaké kdy byly provedeny, byl otištěn v roce 1977 v nejprestižnějším britském lékařském časopise Lancet. Dvěma skupinám lidí byly podávány jablka a jablečný džus, které měly stejné množství kalorií. Po konzumaci byla oněm lidem změřena hladina krevní glukózy a u obou skupin byl zjištěn její nárůst. Během druhé a třetí hodiny ovšem hladina glukózy klesla u té skupiny, která pila džus. Vaše "palubní deska" inzulínu čte glukózu rozdílně v závislosti na jejím zdroji: jeho reakce na džus je o padesát procent větší než na jablka, i přesto, že příjem kalorií je stejný.
A co je ještě úžasnější: reakce třetí skupiny osob, kteří jedli kaloricky identické jablečné pyré, vykázala výsledky, které byly někde uprostřed mezi výsledky obou předcházejících skupin. Jediný rozdíl mezi celými jablky a pyré spočíval v tom, že jablka byla rozmixována. Nic víc, nic míň. Při odlišné struktuře se ovšem liší i reakce. Přestože vláknina i kalorický obsah jsou stejné, vaše tělo nakládá s potravou odlišně, když ji nemusíte kousat. Od té doby, co se objevila tato zpráva, bylo uskutečněno ještě mnoho podobných výzkumů. Stejné rozdíly vznikají u pomerančů a pomerančového džusu atd.
Větší produkce inzulínu způsobená tekutou stravou (ovocnými džusy) představuje reakci vaší slinivky na rychlejší absorpci bezvláknitých, jednoduchých uhlovodanů. Džusy (místo pevné stravy) vytvářejí příliš mnoho inzulínu. Příliš mnoho inzulínu zhltne krevní glukózu, což stimuluje váš apetit.
Zpětný pokles krevní glukózy, který následuje po konzumaci ovocných šťáv a jiných sladkých nápojů, podněcuje obezitu tím, že rychleji navozuje chuť k jídlu.
Takže pokud si budeme chtít udržet váhu od těla, měli bychom využít jedné neobyčejně důležité techniky:
jíst pouze celé potraviny - celé jablko namísto jablečné šťávy, celou mrkev místo mrkvového salátu.
Zdroj: Betty Kamen, Ph. D. - Chrom je pro vás důležitý, nakladatelství Pragma
Komentáře (9)
- odpovědět
Feb 17, 2010- odpovědět
Lis 27, 2011- odpovědět
Lis 27, 2011- odpovědět
Lis 27, 2011- odpovědět
Lis 27, 2011- odpovědět
Lis 27, 2011- odpovědět
Lis 28, 2011- odpovědět
Led 24, 2016- odpovědět
Led 24, 2016Přidat komentář