Reklama

Co jíst, abychom neměli hlad

Jídlo je tráveno v příjemném, spořádaném a přirozeném procesu tak, že se nakonec stává vaší zdrojem pro vaši energii. Když ale spolykáte jídlo, jehož původní podobu kuchař nebo výrobce nějakým způsobem upravil, budou vaše buňky reagovat opravdu prapodivně.

Jeden z nejvíce vzrušujících a důležitých výzkumů potravy, jaké kdy byly provedeny, byl otištěn v roce 1977 v nejprestižnějším britském lékařském časopise Lancet. Dvěma skupinám lidí byly podávány jablka a jablečný džus, které měly stejné množství kalorií. Po konzumaci byla oněm lidem změřena hladina krevní glukózy a u obou skupin byl zjištěn její nárůst. Během druhé a třetí hodiny ovšem hladina glukózy klesla u té skupiny, která pila džus. Vaše "palubní deska" inzulínu čte glukózu rozdílně v závislosti na jejím zdroji: jeho reakce na džus je o padesát procent větší než na jablka, i přesto, že příjem kalorií je stejný.

A co je ještě úžasnější: reakce třetí skupiny osob, kteří jedli kaloricky identické jablečné pyré, vykázala výsledky, které byly někde uprostřed mezi výsledky obou předcházejících skupin. Jediný rozdíl mezi celými jablky a pyré spočíval v tom, že jablka byla rozmixována. Nic víc, nic míň. Při odlišné struktuře se ovšem liší i reakce. Přestože vláknina i kalorický obsah jsou stejné, vaše tělo nakládá s potravou odlišně, když ji nemusíte kousat. Od té doby, co se objevila tato zpráva, bylo uskutečněno ještě mnoho podobných výzkumů. Stejné rozdíly vznikají u pomerančů a pomerančového džusu atd.

Větší produkce inzulínu způsobená tekutou stravou (ovocnými džusy) představuje reakci vaší slinivky na rychlejší absorpci bezvláknitých, jednoduchých uhlovodanů. Džusy (místo pevné stravy) vytvářejí příliš mnoho inzulínu. Příliš mnoho inzulínu zhltne krevní glukózu, což stimuluje váš apetit.

Zpětný pokles krevní glukózy, který následuje po konzumaci ovocných šťáv a jiných sladkých nápojů, podněcuje obezitu tím, že rychleji navozuje chuť k jídlu.

Reklama

Takže pokud si budeme chtít udržet váhu od těla, měli bychom využít jedné neobyčejně důležité techniky:
jíst pouze celé potraviny - celé jablko namísto jablečné šťávy, celou mrkev místo mrkvového salátu.

Zdroj: Betty Kamen, Ph. D. - Chrom je pro vás důležitý, nakladatelství Pragma

Reklama

Komentáře

:-) (St, 17. 2. 2010 - 21:02)
Mozna tak uzirat sami sebe
Sama doma (Ne, 27. 11. 2011 - 00:11)
Čaj na snížení váhy

zelený čaj
kůra krušiny olšové
máta - list
rozchodnice růžová - kořen
malina - list
hloh - květ
pivoňka - květ
jitrocel - list
šípek - plod
lněné semeno
Anna Ada (Ne, 27. 11. 2011 - 00:11)
kundičku se šlehačkou,hm
věra (Ne, 27. 11. 2011 - 09:11)
Čaj na snížení...¨to vše namíchatNebo každý zvlášť?
Jak na hlad (Ne, 27. 11. 2011 - 18:11)
Já mám dobré zkušenosti s pečeným bůčkem, čokoládičkou, šlehačkou. Na dojedení je dobrý pařez chleba se sádlem nebo plátky špeku a cibulí nebo hořticí.
Po půlkile pečeného bůčku a třech krajících chleba nemám hlad i několik hodin. Vřele doporučuji.
Fuj, nějak jsem z toho psaní vyhládnul. Mám tu někde půlkilovou tabulku čokolády na vaření z Rakouska, jdu si ji sezobnout.

Hezký večer
Anna Ada (Ne, 27. 11. 2011 - 20:11)
Já mám dobré zkušenosti s...pak mrdačka,viď
Jak na hlad (Po, 28. 11. 2011 - 18:11)
A proč ne, ale na koníčka. Po jídle jsem trošinku línej.
alena (Ne, 24. 1. 2016 - 17:01)
výtažek s černého pepře (piperina) výborně potlačuje chut! najdete ho v tabletach nebo v koncentrátu
:) (Ne, 24. 1. 2016 - 17:01)
výtažek s černého pepře...ále prd, šmelino.
Reklama