Jezte často, ale menší porce - zabráníte tak vzniku pocitu velkého hladu

Člověk by měl jíst zejména tehdy, má-li hlad, nikoli pouze chuť „na něco dobrého", i když výjimku z tohoto doporučení lze samozřejmě učinit. Přece jen, jídlo je nazíráno jako jedna ze slastí, které si lze jen těžko dlouhodobě odpírat.

Člověk by nicméně měl předcházet pocitu velkého hladu, který všichni dobře známe - přes den není čas na jídlo v důsledku enormního pracovního zápřahu a poté přijdeme domů a sníme celou ledničku. Často ještě před příchodem domů spořádáme na ulici nějaký párek v rohlíku nebo hamburger ve stánku s rychlým občerstvením.

 

Toto je samozřejmě úplně špatně, člověk by měl jíst alespoň 5x denně a měl by mít po ruce vždy nějakou záchrannou brzdu ve formě čerstvého ovoce, zeleniny, jogurtu nebo celozrnné tyčinky (fantazii se v tomto směru meze nekladou). To samozřejmě obnáší, aby o svém jídelníčku na každý příští den člověk dopředu přemýšlel a náležitě se na něj připravil.

 

Možná bychom měli také vědět něco více o pocitu hladu. Pocity hladu a sytosti jsou regulovány velmi komplikovaným způsobem, na kterém se podílí mnoho faktorů - například mechanických, způsobených rozepětím žaludku, hormonálních (patří sem hormony zažívacího traktu, tukové tkáně, inzulín, abych jmenoval ty nejvýznamnější) a nervových - reagujících citlivě na metabolické změny v organismu. Převedu-li to do lidské řeči, nejí-li člověk během dne, jeho zažívací ústrojí je prázdné, hladina krevního cukru klesá se známými projevy slabosti, nevýkonnosti, nízké koncentrace, špatné nálady a někdy i pocitu nevolnosti.

 

Pokud v této chvíli sáhneme po čokoládové tyčince, určitě se nám udělá lépe, ovšem jen nakrátko, neboť hladina krevního cukru po chvíli opět poklesne a pocit hladu se opět dostaví. Důvodem je rychlé zvýšení hladin cukru v krvi po konzumaci jednoduchých cukrů (nebo také potravin s vysokým glykemickým indexem), následované rychlým vyplavením inzulínu, hormonu regulujícím hladiny cukru v krvi.

 

Pokusíme-li se ve výše uvedené situaci (ke které by však při správném jídelníčku prakticky nemělo dojít) zahnat hlad jídlem s nízkým glykemickým indexem, nejlépe komplexními sacharidy, které musí být před svým vstřebáním v zažívacím traktu naštěpeny, hladina krevního cukru se zvyšuje postupně a toto zvýšení přetrvává delší dobu, dosáhneme mnohem přirozenější situace a hlad by měl být skutečně zažehnán.

 

Prudké výkyvy v hladinách krevního cukru kompenzované zvýšenou produkcí inzulínu jsou rizikovými faktory pro rozvoj cukrovky, vysokého krevního tlaku, vysokých hladin krevních tuků a obecně kardiovaskulárních nemocí.

Pokud si však dáme čokoládovou tyčinku nebo tatranku s (dalším) šálkem kávy, neuděláme dobře ještě z jiného důvodu. Kofein obsažený v kávě zvyšuje tvorbu hormonu známého jako adrenalin, který podporuje vyšší hladiny cukru (koneckonců je to stresový hormon a jeho povinností je udržet organismus ve střehu a dostatečně energeticky připravený). Tento nárůst produkce adrenalinu je ovšem jen krátkodobý, následovaný jeho poklesem a podobně jako u výkyvů glykemie je toto prudké kolísání nežádoucí a v konečném důsledku vede k přetrvávajícímu pocitu hladu.

 

Jak tedy zabránit těmto situacím?

>         
Jíst pravidelně. A začít hned ráno. Udává se dokonce, že snídaně je nejdůležitějším jídlem z celého dne. Během nočního lačnění klesá fyziologicky hladina krevního cukru, a pokud nesnídáte, váš organismus trpí. Pokud je vaším prvním jídlem až oběd, který ještě odbudete, váš organismus trpí o to více. Člověk se často uklidňuje, že pokud vynechá snídani, protože v tom ranním stresu stejně nemá hlad, sníží alespoň celkový kalorický příjem. Pravdou ovšem zůstává, že v drtivé většině případů se toto vynechání kalorického příjmu překoná nadměrnou konzumací ve večerních hodinách. Ne nadarmo mají lidé, kteří vynechávají snídani (v angličtině se jim říká breakfast skippers) větší riziko vzniku nadváhy a obezity ve srovnání s lidmi, kteří jedí pravidelně. Snídaně by měla dokonce obsahovat až 25 % veškerého kalorického příjmu člověka a je přímo ideální příležitostí začít s doporučenou konzumací ovoce, mléčných výrobků a komplexních sacharidů. Těžko očekávat u člověka, který snídani i dopolední přesnídávku vynechává a obědvá v rychlosti, že si k večeři dá musli a zeleninový salát. Přitom existuje vztah k obezitě nejen při vynechávání snídaní, ale i jakéhokoli jiného jídla během dne. Zkrátka jíst pravidelně se vyplatí.

 

>         
Na každé jídlo mít dost času - včetně snídaně. Vyplatí se raději vstát o 10 minut dříve a dát si zdravou snídani, než mezi dveřmi sníst tatranku nebo jinou sušenku plnou jednoduchých cukrů. Stejná poučka platí i pro oběd, který by měl být za ideálních okolností největším jídlem ze dne.

V dnešní hektické době to nejde tak snadno dodržet, ale stejně by měl člověk dbát na to, aby obědval, a oběd byl podle zásad zdravé výživy.

 

>         
Pozor na různé pamlsky během dne. Jak bylo uvedeno výše, obsahují tyto potraviny spousty jednoduchých cukrů a často i tuků, což je pro zdravou výživu nežádoucí. Člověk by měl být vždy „ve střehu" a mít pro příležitosti, že ho přepadne hlad, přichystané z domova ovoce nebo hrst ořechů.

 

>         
Dodržovat pitný režim. Pijte co nejvíce, často tím ošálíte svůj žaludek. Pozor na to, co pijete.

Omezte nápoje slazené a obsahující hodně kofeinu.

 

Zdroj:  Libor Vítek - Jak ovlivnit nadváhu a obezitu, nakladatelství Grada

 

Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál!
Diskuze ke článku
Přidat komentář
Související produkty na 001shop.cz: 

Komentáře (2)

  • Obrázek uživatele Sylwia
    Sylwia (anonym)

    Od té doby, co chodím do práce, šla má váha nahoru, na dříve štíhlém těle se objevily "špeky"... Ano, nesnídám - v těch 5 hodin ráno jsem ráda, že dokážu vstát z postele, umýt se, obléci a vyrazit do zaměstnání. Tam jím až oběd, skládající se z polévky a hlavního jídla = hotovky z naší hotelové restaurace, které nejsou nezdravější (tučné, samžené, slané...). Tento oběd je mým jediným jídlem během 12,5 hodiny trvající směny + 30-40 min doprava. Doma pak večer sním, co je, samozřejmě bez ohledů na zdravost jídla, protože chci hlavně zahnat hlad. Ještě horší jsou noční služby, to kolikrát nejím vůbec, jen piji, a jím až po "dospání". Jak to tak po sobě čtu, vůbec se nedivím, že mám problém s přírůstkem váhy... Hodně hraje roli mé zaměstnání (recepční) - sedavé zaměstnání, naprosto nepravidelné směny (mix denních i nočních služeb) + výše popsané. K tomu navíc často v práci nepiji tolik, kolik je potřeba, částečně i kvůli tomu, že na každý svůj odchod na WC si za sebe musíme sehnat někoho z personálu na "hlídání" recepce - a zkuste si někoho neustále otravovat xkrát denně - člověku je to trapné, tak radši vadrží déle a tím pádem pije méně...

    Bře 10, 2010
  • Obrázek uživatele Ivana
    Ivana (anonym)

    Ahoj, měla jsem stejný problém. Sice dělám v kanceláři na úřadu, ale taky jsem si říkala, že si nemůžu udělat snídani a v pohodě se najíst. Takhle jsem to vedla 2 roky a ted, poslední měsíce jsem se naučila snídat. Lze říct, že tu snídani musím do sebe rvát, ale vím, že je to důležité. pak si dám ovoce, na oběd si zajdu, dám si 1/2 porce polívky, odpoledne salát nebo tmavý chleba a večer ovoce. Prostě je to důležité. Co se týče pití, tak to je taky velmi důležité. Mám problém s tím co píšeš, neustále chodím na WC, ale v mém případě tím oběžuji jen sama sebe. Ale dokážu si představit, jak to máš ty. Já i v noci jdu 3x na WC, nebo když někam jedeme, tak je to taky problém. Ale určitě pití je základ. Už to takhle vedu 14 dní to pití, dříve jsem pila 2 kafe a cca 0,5 litru minerálek. Ted piju čistou vodu a cvičím. A je pravda, že to jde znát, tělo je "splasklé", vylučuje "škodliviny" a odvodňuje! Určitě je to nutné to pití. Tak hodně zdaru!!!

    Bře 10, 2010

Přidat komentář

Reklama

Reklama