
Jistě mátě ten pocit: pracovní den byl zase tak hektický, že jste neměli čas ani na jídlo - slabost, vibrující nervy, hlad, divně od žaludku. Tady je na místě otázka, jak člověk může vydržet týden nebo déle bez jídla, když stačí jen pár hodin bez přísunu potravy, aby se cítil nepříjemně, když má hlad.
A v tom je právě velký rozdíl - půst znamená pro organismus něco úplně jiného než hladovění. Přičemž u hladovění je třeba rozlišovat mezi chutí a pravým hladem, jež zná v naší společnosti nadbytku opravdu jen málokdo. Známý lékař dr. Rauch. odborník na půst, označil hladovění za "tělu škodlivé nedostatečné zásobování živinami", zapříčiněné vnějšími okolnostmi jako např. válka a hladomor. ale i nemocemi. Hlad je zdravý, životně důležitý tělesný signál.
Ale to, co většinu lidí trápí je chuť. Na rozdíl od pocitu hladu není žádným životně důležitým pudem, nýbrž slouží k výběru dráždidel a chutí. Je zajímavé, že se říká právě utišit hlad" a ne "utišit chuť". Lépe řečeno, člověk by se měl cítit sytý a spokojený, ale většinou už bohužel ani nevnímá přirozené reflexy nasycení, protože "gusto" si žádá víc.
Touha po požitku nás žene k dalšímu hledání chutných, pikantních jídel a svádí nás k další porci. Ačkoli už byla normální potřeba pokryta. Chuť nelze na rozdí1 od hladu nikdy utišit. Z toho také žije potravinářský průmysl, který používá celou řadu chuťových a přídavných látek, vyvolávajících po delší době skutečnou závislost.
Zdroj: Zázračný půst - Silvana Scghwitzer
Komentáře (7)
- odpovědět
Čer 04, 2002- odpovědět
Čer 05, 2002- odpovědět
Čer 04, 2002- odpovědět
Zář 13, 2002- odpovědět
Črv 26, 2002- odpovědět
Feb 18, 2010- odpovědět
Bře 31, 2014Přidat komentář