Reklama

Správné tuky pomáhají hubnutí

Mnoho lidí, kteří se snaží zhubnout, dělá chybu, když se snaží tuky ze své stravy zcela vyloučit. Přitom právě tuky mohou být při redukční dietě prospěšné, jen je třeba vědět, po kterých sáhnout.

Na konci 90. let minulého století byly velmi populární nízkotučné diety. Tehdy převládal názor, že tuky ve stravě je třeba maximálně omezovat, protože právě ony jsou hlavním důvodem vzniku mnoha civilizačních nemocí. Veškerý tuk ve stravě byl nepřítelem číslo 1 a kdo si tehdy namazal chleba máslem nebo sádlem, byl pokládán přinejmenším za podivína.

„Od té doby se pohled na tuky ve stravě hodně změnil. Stále platí, že přemíra nevhodných tuků může být spouštěčem některých civilizačních onemocnění, především těch kardiovaskulárních, ale zříkat se proto veškerých tuků, by byl nesmysl. Tuky jsou pro lidskou výživu nezbytné. Dodávají tělu esenciální mastné kyseliny (které si organismus sám neumí vytvořit) a mají řadu důležitých funkcí. Jsou nutné pro vstřebávání vitamínů rozpustných v tucích (A, D, E, K), tvorbu hormonů, metabolismus vápníku, mají vliv na imunitu, ale také na růst svalové hmoty nebo hubnutí. Ale není tuk jako tuk. Proto se dnes odborníci hlavně zamýšlejí nad tím, které tuky jsou pro nás přínosné, a na jaké bychom si naopak měli dávat pozor,“ říká Andrea Zpěváková Dostálová ze společnosti České ghíčko ve Vysokém Mýtě, která se už osmým rokem spolu se svým týmem věnuje výrobě přepuštěného másla. Právě ghí, jak pojmenovala přepuštěné máslo starověká indická medicína ajurvéda, je považováno za jeden z nejvhodnějších tuků pro lidský organismus. A dobře se dá využít i při hubnutí.

Chcete-li tedy nějaké to kilo shodit, určitě tuky ze stravy nevynechávejte. V kombinaci s bílkovinami dokážou nejlépe zasytit a také – když bude vaše tělo dostávat tuk z potravy, ochotněji ho pak uvolní ze svých zásob. Jen si pečlivě pohlídejte, jaký tuk svému tělu dodáte,“ doporučuje Andrea Zpěváková Dostálová.

 

Reklama

Před kterými tuky se mít na pozoru…

Vyhýbat bychom se měli především trans-nasyceným mastným kyselinám, které se nacházejí ve většině průmyslově zpracovaných potravin (patří sem nepříliš kvalitní čokolády, cukrovinky, slané i sladké trvanlivé pečivo, chipsy, sušenky, ale i některá müsli nebo výrobky označované jako „fitness“. Nepříliš vhodné jsou i tuky s vysokým poměrem omega-6 mastných kyselin, jako např. slunečnicový, sójový olej nebo kukuřičný olej a také průmyslově vyrobené náhražky. A nelze doporučit ani časté stravování se v bistrech a fast-foodech, kde se většinou používají ke smažení levné oleje s vysokým poměrem omega-6 a nízkým bodem zakouření (bod zakouření nebo také kouřový bod označuje teplotu, kdy se tuk začíná přepalovat a vzniká kouř).

 

Dopřejte si tučné ryby, olivový olej i ghí

Za nejlepší zdroje tuků jsou pokládány ty s vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin. Rozhodně lze doporučit konzumaci tučných ryb, jako je losos, pstruh, makrela, sleď nebo tuňák. Přičemž platí, že nejkvalitnější rybí olej mají právě lososi a další ryby pocházející ze studených severských moří.

Při přípravě zeleninových salátů pak dejte přednost extra panenskému olivovému oleji nebo lněnému, řepkovému či sezamovému. Pozor ale – za studena jsou tyto oleje skvělé, pro tepelnou přípravu jídla se však nehodí, protože mají nízký kouřový bod (rychle se přepalují).

Ve stravě bychom také neměli zapomínat na mléčné výrobky – kvalitní jogurty, tvaroh, ovčí, kozí i kravské sýry a samozřejmě ghí – přepuštěné máslo, které je pokládáno nejen za dobrý zdroj omega-3, ale má ještě spoustu prospěšných vlastností pro lidské zdraví. 

Reklama

Komentáře

Jiřina (Ne, 30. 10. 2022 - 19:10)
Jojo, to víme... ale problém je ten, že jen tyto potraviny nestačí. Je potřeba kompletně změnit a nastavit jídelníček. A to se mi nedařilo... Já jsem zhubla až díky dietě https://www.ketodiet.cz. Díky ní se mi podařilo získat vysněnou váhu a teď si ji díky jejich LC produktům udržuji.
Edita (Čt, 24. 11. 2022 - 19:11)
A dá se to zvládnout bez sladkých jídel? :D Já si strašně ujíždím na sladkém a to mě asi moc nepřidává na kráse.
Marie (Ne, 11. 12. 2022 - 21:12)
Ahoj Edito, ale v KetoDiet mají i sladké a zdravé věci ;) https://www.ketodiet.cz/vyhledavani/?query=sladk%C3%A9 . Chápu tě! Mám to úplně stejně, ale už nějakou dobu hubnu a tohle mi vážně pomáhá. Není to tak drastické, jak to možná vypadá.
Carrinka (Pá, 3. 2. 2023 - 20:02)
Není to vůbec drastické :) Je to příjemná změna. Hlavně, jak jdou kila dolů, tak se budeš cítit skvěle. Budeš mít lepší náladu. Jinak, co se týká sladkého, tak o to není při KetoDiet nouze... Já osobně jsem měla třeba problém pít jen vodu, čistou vodu. A mají třeba sirupy.
Dita (St, 1. 3. 2023 - 20:03)
Já jsem taky držela ketodiet a musím teda říct, že co mi přišlo na mé straně jako překážka bylo to, že já jsem nikdy nebyla zvyklá snídat... A tady se jídlo dodržuje docela striktně v určitých časech :D Tak s tím jsem trochu bojovala. Ale není to nic, co by mi zabránilo tu dietu držet. Prostě jsem si zvykla :) A čím víc šla kila dolů, tím víc mě to motivovalo. A motivace je nejlepší motor.
Martina (Po, 27. 3. 2023 - 20:03)
Aha, vidíš. S tou ketodiet je třeba dodržovat pravidelný příjem, že? Já jen, že já se bojím, že pravidelnou stravu nezvládnu... je možné s tou dietou třeba kombinovat přerušovaný půst? Nebo se to nedoporučuje?
Iris (St, 26. 4. 2023 - 00:04)
Hele, jako doporučuje, ale já osobně bych si třeba na začátku diety na ten přerušovaný půst netroufla :) Ale třeba to tobě půjde jinak :) Každopádně to je možné :)
Reklama