Hladina cukru v krvi
Tukové molekuly se spalují v mitochondriích, energetických spalovnách buněk, dlouho a intenzivně. Naproti tomu glukóza vzplane, jako kdybychom přiložili sirku na plynový vařič. Proto se glukóza také zvlášť rychle odbourává v žaludku a ve střevech a - jako krevní cukr - se dostává do krve. Pokud je koncentrace cukru v krvi na zdravé úrovni (asi mezi 80 a 105 mg glukózy na 100 ml krve), jsou mozek a nervy energií dobře zásobeny.
Když klesnou hodnoty na 60, 70 mg na 100 ml krve nebo ještě hlouběji, náš organismus reaguje nejprve únavou, vnitřním napětím a nedostatkem chuti k čemukoliv. Čím více se koncentrace cukru sníží, tím horší budou příznaky: dostaví se nervozita, depresivní nálady a stavy strachu. Nezřídka sáhneme po něčem sladkém - ženy častěji, protože disponují menšími rezervami glukózy než muži. Jenomže cukr, obsažený například v čokoládě, se rychle odbourává. Hladina krevního cukru se zvedne, a kratičkou dobu se cítíme lépe, dokud zase hladina cukru neklesne na ještě hlubší hodnotu než dříve. Pak se příznaky ještě zhorší.
Jsou také lidé, kteří se kvůli hypoglykémii stávají alkoholiky. Když hladina krevního cukru velmi silně klesne, na hodnotu mezi 35-50 mg na 100 ml krve, nervové buňky doslova volají po krevním cukru. Když pak sáhneme po láhvi s alkoholem - s okamžitě rozpustnou glukózou - přijde úleva, což se ovšem může stát osudné a návykové.
Proto odborníci doporučují co nejvíce omezit požívání cukru a všech sladkostí, bezpodmínečně přejít z bílého chleba na celozrnný nebo na tmavý chléb. Tu a tam je dovoleno sníst pár kousků bagety - třeba ke krabímu koktejlu nebo ke studené míse. Je to jednoduché - komplexní uhlovodany se pomalu ve střevech odbourávají, krev je cukrem zásobována průběžně (viz kniha GI dieta, nakladatelství Computer Press).
Snídaně by měla být bohatá na bílkoviny - studené pečené maso, libová šunka, párečky z tofu, ovčí nebo kozí sýr, netučný tvaroh, k tomu plátky vajec, rajčata, olivy, plátky okurky. Po takové snídani zaznamenáme s podivem, že dopolední únava je pryč. Celý den se cítíme lépe, protože nervy i mozek jsou dostatečně zásobeny energií.
Rychle vstřebatelné uhlovodany (jednoduché cukry) jen o zdánlivě zlepšují náš zdravotní stav. Ve skutečnosti způsobují výkyvy hladiny krevního cukru a způsobují nám potíže. Den bychom měli začínat snídaní bohatou na bílkoviny.
Zdroj: Klaus Oberbeil - 100 tipů, jak omládnout, nakladatelství Computer press
Komentáře
Kolaps u diabetika je stav, kdy je oslabena výživa mozku.
Mozek je rozdělen na specializované sektory, například
sluch, zrak, řeč a podobně. Každý z těchto sektorů
je nervovými vlákny spojen s řídícím centrem, hypofýzou.
Zvláštním sektorem je malý mozek. Tam jsou uloženy
naučené dovednosti, třeba chůze, prostorová paměť,
jízda na kole a další, podle aktivit každého jedince.
V případě kolapsu dojde k narušení spojení mezi
jednotlivými sektory a hypofýzou, člověku se zhorší zrak,
místo mluvení jenom chrčí, nedokáže chodit,
nedokáže si vybavit, jak by se dostal do kuchyně
k jídlu. Takže i když je při vědomí a ví, že potřebuje
doplnit cukr, sedí a neudělá nic.
Takže nasadit dietu, snad budete mít štěstí jako já a cukr se upraví. Jenže to se tak musí pak jíst stále. Další varianta jsou léky, do nich by člověk měl jít jen v případě, že dieta nezabere.
Trvalou dietou se lze zbavit veškerých potíží, léky jen pomáhají...a škodí jinde. Běžte na diabetologii, pokud máte tak špatného doktora, že neví...
http://www.sukl.cz/statiny-a-riziko-nove-vznikleho-diabetu
Na ewenu.cz se vykašli, je to jen prodej bezcenných tretek místo šperků.
nevím čím to je měřila jsem si na lačno v 6:30hod. cukr a měla jsem výsledek 6,5 a v 8hod jsem si ho měřila znova a měla jsem 9,5 ale mezitím jsem nic ještě nejedla,dokonce jsem byla i se psem venku na procházce,jsem akorát trochu nachlazená jestli to má vliv?
nevím čím to...Na tom není nic divného, na hladinu cukru má vliv nejen zkonzumovaná potrava nebo nápoje, ale i (hlavně) přeměna glykogenu na glukózu v játrech. Přeměna může být ovlivněna stresem, tělesnou námahou nebo i, jak píšeš, nachlazením. Tělo se tak připravuje "na boj". Já jsem měl ve špitálu před obávaným vyšetřením po 20 hodinovém lačnění glykemii 10,5.
- Odpovědět
Pošli odkaz