Reklama

Dieta by vás měla bavit

Nerovnováha způsobená přísnou dietou nakonec vyústí v potřebu jíst to, co vám dieta dlouho odpírala, ať jde o sacharidy, bílkoviny, tuky nebo cukry.

Lidstvo přežilo bez počítání kalorií či procent sacharidů a tuků v gramech bez současné epidemie obezity a srdečních chorob. V průběhu zemědělské společnosti lidé žili více v souladu s přírodou než dnes a konzumovali různé druhy potravin právě dostupné v různém ročním období, v rovnovážném poměru bílkovin, sacharidů, tuků a cukrů. V zimě trochu přibrali stejně jako hibernující  medvědi za zpomaleného metabolismu, na jaře a v létě se nadváhy zbavili vzhledem ke zvýšenému metabolismu při vyšší tělesné zátěži za delšího dne.

Není divu, že lidé nejsou schopni dodržovat diety delší dobu. Ve snaze donutit či přelstít tělo ke spalování tuků tyto diety zakazují jídlo, které jsme byli zvyklí jíst v určitém ročním období. Kdykoli vyřadíte určité potraviny z jídelníčku na delší dobu, tělo začne přirozeně toužit po tom, co mu odpíráte. Zde začíná cyklus přejídání, nadváhy, viny a deprese, následovaný dalším hrdinským pokusem u nové restriktivní diety. Proteiny, sacharidy, tuky a cukry nutně potřebujeme pro optimální zdraví  a v mnohem větší rovnováze, než nám mnohé diety tvrdí. Pokus snažící se vyřadit nebo značně omezit jakoukoliv skupinu potravin nevede k déletrvajícímu zhubnutí, ale ke zdravotním problémům.

Tyto vysoce restriktivní diety komplikují příjem potravy, který by měl být stejně přirozený jako dýchání, plný potěšení a spokojenosti. Jak vás bude těšit složité rozhodování při počítání, kolik kalorií v krajíci chleba pochází z tuku? Přesto vypadá převažující přístup v mnoha dietách takto: "Pokud je něco jednoduché, není to v pořádku."

Mám své zlaté pravidlo, které vám nabízím při čtení této knihy: "Pokud se vám něco nelíbí, nedělejte to!" Důvod je prostý: pokud děláte něco, co nemáte rádi,  dlouho u toho nevydržíte. V posledních 20 letech například 80 % Američanů pravidelně necvičilo a toto číslo zůstávalo stejné, navzdory všem článkům o cvičení v časopisech o zdraví a rostoucímu počtu fitness center po celé zemi. Lidé nebudou cvičit, protože je to nebaví. Často říkají, že by cvičili, kdyby měli čas, ale jak víte, když něco opravdu chcete, čas si najdete (pokud máte rádi zmrzlinu, nedělá vám problém si ji koupit kdykoliv). Jak pravil čínský mudrc Lao-c´ před několika tisíci lety: "Snažíte-li se o něco příliš usilovně, o to menší úspěch máte."

Reklama

Dr. John Douillard, odborník na výživu, z knihy Sezonní dieta (nakl.Ecce Vita)

Reklama

Komentáře

Lenka (Po, 15. 2. 2021 - 11:02)
Mě dieata bavila protože jsem viděla na sobě výsledky, snažila jsem se co nevíce hýbat a dodržovat jídelníček :) Také jsem ze začátku brala i reduxil, na podporu hubnutí i v noci a myslím že jsem dosáhla svých cílů. Jsem teď se sebou nejvíc spokojená za posledních 10 let
Ivka (St, 28. 4. 2021 - 15:04)
Za mě musím také pochvalit produkt reduxil. Poměr "cena/výkon" super.
! (Pá, 28. 5. 2021 - 10:05)
Cena je jasná. Ale čím měříš ten výkon?
Ivka (Ne, 30. 5. 2021 - 08:05)
To bylo napsáno s nadsázkou samozřejmě :) asi to nemusím vysvětlovat ne? Produkt jsem pochválila protože mi sedí a výrazně mi pomohl.
Ingrid (Čt, 17. 6. 2021 - 15:06)
Všechno je to o hlavě, pokud člověk chce tak dokáže zhubnout. Já zkouším všelijaké produkty na hubnutí a taky mi asi nejvíce zatím seděl reduxil.
Marie (Po, 15. 2. 2021 - 18:02)
Znám jednu dietu, svalovou.
Nažrat se a svalit se do postele.
! (Po, 15. 2. 2021 - 20:02)
Také má dobré výsledky dieta bodová - co vidím, tak zbodnu.
Hanka (Po, 8. 3. 2021 - 21:03)
Důležité je vidět ten progres. S těmi doplňky stravy to může být jednodušší, ale prioritní je strava a pohyb
ytong (Út, 9. 3. 2021 - 07:03)
Já, když vidím progresívní bůček-tak neodolám !!
Kateřina (So, 22. 5. 2021 - 14:05)
Dieta hlavně musí člověka bavit, nesmí dojít k do fáze, že se vlastně nemůže najíst protože už svoje nutriční příjmy pro den vyčerpal. A proč si třeba taky nepomoci nějakým přírodním produktem. Hlavní je, že je člověk sám se sebou spokojený.
denka_pilch (Út, 25. 5. 2021 - 18:05)
S tím mám velký problém, skoro celý den dietu dodržuji, ale večer mě přepadne takový hlad, že se většinou za ten den dojím:( Máš nějaké zkušenosti s přírodním produktem?
Kateřina (Čt, 27. 5. 2021 - 12:05)
Z vlastní zkušenosti Ti mohu doporučit Reduxil - funguje výborně i na manžela, obsahuje kofein, takže se mi výrazně snížila i spotřeba kávy:)
Denka_Pilch (Čt, 10. 6. 2021 - 21:06)
To je docela dobrý. O reduxilu jsem ještě neslyšela. Díky za tip.
Marika (Čt, 17. 6. 2021 - 17:06)
V této době je docela velká konkurence a každý si stejně vybere to svoje co mu nejvíce sedí. Taky můžu pochválit reduxil, splnil mé očekávání.
Julie (Út, 29. 6. 2021 - 09:06)
Konkurence je velká proto se těžko vybírá ten správný produkt :) mohu se zeptat jak dlouho si užívala a kolik jsi zhubla?
Marika (Út, 29. 6. 2021 - 16:06)
cca 3 kg a ještě 4kg aspoň potřebuji dát dolů, ale jedu teď i podle kalorických tabulek, takže uvidíme.
Návštěvník (St, 30. 6. 2021 - 23:06)
Dieta by měla bavit - to je fakt, diety se drží především pro zábavu.
Fanny (Út, 20. 7. 2021 - 20:07)
Já myslím, že to napsala kočka dobře. Dieta by tě měla bavit. Pokud jí dodržuješ jak máš, vidíš viditelné výsledky a nepřestáváš tak to znamená, že jsi tomu opravdu odhodlaná a nemáš k tomu odpor :)
Reklama