Reklama

Obezita je rizikový faktor pro onemocnění COVID 19 - Opatření proti pandemii paradoxně vedou k přibývání na váze

Ze studie u 400 tisíc pacientů vyplývá, že riziko, že pacient s koronavirem skončí v nemocnici, je u obézních o 113 % vyšší než u těch, kteří obézní nejsou. Vyšší je i riziko úmrtí. Vědci také očekávají, že u obézních lidí nebude dostatečně účinkovat ani vakcína proti koronaviru.

Praktičtí lékaři o tomto aktuálním a závažném tématu diskutovali na přesunuté Jarní interaktivní konferenci (JIK).

„Výsledky metaanalýzy 75 studií provedené týmem prof. Popkina z univerzity v Severní Karolíně jsou alarmují a v určitém smyslu převratné. Obezita je odborníky i laiky většinou vnímána jako nemoc, u které se metabolické komplikace typu cukrovky, vysokého krevního tlaku či cholesterolu projeví až s odstupem let. Pacienti tak mají falešný pocit dostatku času pro změnu svého životního stylu,“ říká MUDr. Jozef Čupka, MPH, vedoucí Pracovní skupiny preventabilních onemocnění při Společnosti všeobecného lékařství (SVL) ČLS JEP a dodává: „Nové onemocnění covid-19 však jasně ukazuje, že není prakticky žádný čas na jakýkoli odklad změn v managmentu obezity a je nutné jednat ihned. Nárůst hospitalizací na JIP je u obézních pacientů s koronavirem o 74 % vyšší než u neobézních a riziko úmrtí je až o 48 % větší než u neobézní populace.“

Podle dalších studií publikovaných již v květnu 2020 se obézní pacienti potýkají s horším průběhem infekcí covid-19 hned z několika důvodů. Obezita například omezuje plicní ventilaci, zhoršuje imunitní odpověď na virovou infekci a zvyšuje v organismu zánětlivé procesy. Velký obvod pasu a vysoká tělesná hmotnost také komplikují péči o pacienta v nemocnici – například zavedení plicní ventilace nebo i položení nemocného na břicho, aby se zvýšil objem jeho dechu.Obézní lidé jsou také náchylnější k syndromu akutní respirační tísně, což je v současnosti hlavní příčina úmrtí pacientů na koronavirus,“ doplňuje MUDr. Čupka.

Obézní jedince před koronavirem neochrání zřejmě ani vakcína, kterou se nyní snaží vyvinout vědci po celém světě. Jejich imunita totiž na očkování, podle odhadů specialistů, nezvládne správně zareagovat. S podobným problémem se již potýkají i u očkování proti chřipce. „Vakcinace funguje na principu stimulace, kdy do těla zaneseme informace o povrchových antigenech (značkách) viru a ty nastartují imunitní buňky a začnou tvořit protilátky. Spuštění protilátek a délka jejich fungování je u obézních lidí kvůli změnám v tukové tkáni mnohem nižší,” vysvětluje MUDr. Čupka.

Reklama

Obezitě by měli lidé předcházet zdravým životním stylem s dostatkem pohybu. Ten právě nyní komplikuje koronavirová pandemie. Bezpečnostní opatření po celém světě omezily pohyb lidí a sociální kontakt. Lidé začali pracovat z domova, čímž z jejich dne zmizel přirozený pohyb jako chůze do práce, na oběd nebo na nákup. Počty obézních tak paradoxně pomalu rostou. „Vidíme už nyní, že značná část lidí v první vlně pandemie přibrala cca 1–5 kg. Je to začarovaný kruh. Nemohli chodit ven a stýkat se s blízkými lidmi, což obecně zvyšuje stres, který následně řešili přejídáním. Ručička na váze poté zákonitě stoupá nahoru,“ říká MUDr. Čupka.

Důležité je podle něj nepropadat panice, jíst zdravě a nepřestat s pohybem úplně. „V populaci máme 30 % neurotických lidí, které nejistá situace v čase pandemie přirozeně velmi stresuje. Cvičením se vyplavují hormony štěstí, které proti stresu bojují. Doporučuji chodit běhat, procházet se v přírodě alespoň 40 minut nebo cvičit doma. Důležité je také komunikovat s ostatními a vytvořit si třeba jen úzkou skupinku lidí, se kterými je možné se potkávat, jelikož člověk je ze své podstaty tvor společenský,“ radí MUDr. Čupka.

Kromě úpravy životního stylu mohou pacientům s obezitou výrazně pomoci nastartovat a udržet proces hubnutí i účinné léky. Léčba dokáže v mozku stimulovat centra sytosti i odměny a současně také tlumit hlad. Momentálně na tyto léky užívané v celé Evropě ale české zdravotní pojišťovny finančně nepřispívají. „Covid-19 jasně ukázal, že obezita rozhodně není pouze estetickou záležitostí, ale nemocí, kterou se zdravotní pojišťovny vzhledem k důkazům o aktuálních rizicích době kovidové nezabývají dostatečně. Řeší pouze zdravotní důsledky obezity a ne samotnou obezitu, která je příčinou dalších téměř 200 zdravotních komplikací s ní spojených. Při zlepšení managementu obezity ve společnosti i při větším využívání léků na hubnutí by přitom výrazně klesly vysoké náklady na léčbu diabetu, hypertenze, vysokého cholesterolu i nádorových onemocnění. Zdravotní systém by ušetřil nemalé peníze i životy občanů,“ uzavírá MUDr. Čupka.

 

O SVL ČLS JEP

Společnost všeobecného lékařství České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně (SVL ČLS JEP), založená 1979, je odbornou základnou oboru všeobecného praktického lékařství. Od 90. let do současnosti si vybudovala odborný kredit a vážnost napříč ostatními odbornými lékařskými společnostmi. Spolu s ostatními subjekty se podílí na celoživotním a specializačním vzdělávání lékařů, ale také na koncepci oboru praktického lékařství a jeho odborném rozvoji. Ve shodě s trendy moderní medicíny založené na důkazech vytváří SVL doporučené léčebné postupy, které jsou praktickým lékařům užitečným vodítkem v jejich práci. SVL se významně podílí na preventivních screeningových programech, zejména na programu celoplošného screeningu rakoviny tlustého střeva a konečníku, v oblasti prevence rakoviny prsu a časného záchytu demence. SVL dlouhodobě usiluje o přiblížení moderní a kvalitní lékařské péče pacientovi přímo do primární péče – do ordinací praktických lékařů. Cílem je především kvalitní léčebná a preventivní péče co nejblíže pacientovi a všestranně racionální přístup, který se v konečném důsledku projeví dobrým zdravotním stavem a spokojeností obyvatelstva. Společnost vydává časopis Practicus, který vychází 10× ročně. Více informací: www.svl.cz.

Reklama

Komentáře

Věrka (St, 14. 10. 2020 - 12:10)
Hvězdný Prymula nás nutí k nesprávnému, ba škodlivému životnímu stylu. Navíc je podezřelé, že při tolika opatřeních tohoto chaotického brouka Pytlíka, nejsou žádné adekvátní výsledky. NAOPAK! Jako by někdo dělal všecko pro to, abychom se pořád jenom báli a kikslo úplně všecko, abychom byli totálně zlikvidováni. Tuto situaci musí těžko zvládat i lidé neobézní a psychicky nadmíru odolní.
Věrka (St, 14. 10. 2020 - 12:10)
Hvězdný Prymula nás nutí k nesprávnému, ba škodlivému životnímu stylu. Navíc je podezřelé, že při tolika opatřeních tohoto chaotického brouka Pytlíka, nejsou žádné adekvátní výsledky. NAOPAK! Jako by někdo dělal všecko pro to, abychom se pořád jenom báli a kikslo úplně všecko, abychom byli totálně zlikvidováni. Tuto situaci musí těžko zvládat i lidé neobézní a psychicky nadmíru odolní.
D (St, 14. 10. 2020 - 14:10)
Česká republiko, má rodná vlasti!! Včerejší projev plk. MUDr. Prymuly, ministra zdravotnictví, se zařadí k osudovým okamžikům Tvých mladých státních dějin!! Vážná byla slova, pronesená v tomto historickém projevu, a vážná byla i jeho choreografie, se skupinkou rouškami opatřených, významně stojících bílých mužů, jistě to blíže nespecifikovaných významných funkcionářů, v pozadí interiérové scény s ministrem! S jen malou nadsázkou řečeno, nastala hodina bídy, smutku, odříkání, hodina to prymulovské diktatury!! Tváří tvář tragické realitě nového koronaviru, strašlivé to přírodní pohromy, je však nutno se tomuto ministrovi, na jehož místě dnes jistě nechce nikdo jiný být, plně podřídit, podřídit!! Jistě se prohloubí hlad, bída, nezaměstnanost, buzerace a nesvoboda, a i sama Smrt si vybere svoji další krutou daň na Tvé populaci!! Česká republiko, dobrý den!!
tlusťoška (Čt, 15. 10. 2020 - 00:10)
A ty se moc nesměj, britská vláda zas dělá proti koronaviru úplný hovno, to ještě zlatej Prymula v Čechách. Nemám ho ráda, ale pořád lepší než ti britští konzervatisti.
! (Čt, 15. 10. 2020 - 12:10)
Britská vláda nedělá pro lidi nic a proto jsou na tom stejně jako my.
D (Čt, 15. 10. 2020 - 13:10)
No tak nic... Má více peněz než vláda česká na všemožné kompenzování podnikatelských subjektů, dotuje umělé zaměstnávání lidí, kteří by jinak byli už dávno propuštěni, a platí i vyšší sociální dávky než v Česku. Mě osobně se však takováto dobrodinní bezprostředně moc nedotknou, poněvadž je nepotřebuju. Jsem pracovitý a podnikavý, takže si na sebe i v těchto těžkých časech vydělám i bez státní pomoci.
D (Čt, 15. 10. 2020 - 13:10)
I v Británii čísla opět rychle rostou. Jednotlivé home nations však mají své vlastní politiky proti covidu. Pokud jde o Anglii, přísnější opatření jsou hlavně na severu, zejména pak v Liverpoolu. Jistě však bude postupně hůře i v celé zemi, a s velkou pravděpodobností lze očekávat i další celoanglický lockdown.
Návštěvník (Čt, 15. 10. 2020 - 22:10)
Vždyť ani v tom Liverpoolu žádná pořádná opatření nejsou, všechno je tam otevřené, snad kromě barů, školy, restaurace, všechno je tam otevřené, zase budou umírat tisíce lidí, je mi z toho na blití.
A v Čechách lidi kňučej, že jim zlý Prymula něco nakazuje.
D (Čt, 15. 10. 2020 - 22:10)
Restaurace a pubs v Liverpoolu jsou zavřené, ledaže servírují "substantial meal". A alkohol můžou podávat jen s tímto mealem. A jinak ano - jakmile bude akutně hrozit, že nemocnice přestanou stíhat, bude zase lockdown.
Návštěvník (Čt, 15. 10. 2020 - 23:10)
Tak to bude už pozdě. Myslím, že to neumí odhadnout a vymkne se jim to z kontroly stejně jako v Čechách. Jinak ten substancial meal je pro restaurace dobrá vychytávka.
Návštěvník (So, 17. 10. 2020 - 18:10)
A co ty D., ty bydlíš v Liverpoolu nebo kde? chodíš tam do restaurace na substancial meal? Nebo se jim radši vyhýbáš?
tlusťoška (Čt, 15. 10. 2020 - 00:10)
To jsou teda zase pozitivní zprávy....změna životního stylu bla bla bla...a co když to někdo prostě nezvládne? Proč nás obézní rovnou nezastřelíte, abychom nezabírali místo v nemocnici???
Marcela (Čt, 15. 10. 2020 - 09:10)
Proč by někdo nemohl zvládnout zařadit třeba více zeleniny do jídelníčku, omezit přílohy, jednoduché cukry? Zařadit více pohybu- třeba jen chůze nebo protahovacích cviků? Pokud to nezvládne, tak je ohrožen na životě mnoha nemocemi včetně různých infekčních chorob. Zrovna teď řádí covid, ale kdyby neřádil, tak by řádilo něco jiného, co by napadalo ohrožené skupiny. Bohužel lidé s nadváhou byli vždy ohrožená skupina. To neznamená, že by je někdo měl střílet, no spíš jim nabízet pomoc a motivovat je k hubnutí. Zatím jsem nikde nic od ministerstva zdravotnictví v tomto smyslu neslyšela.
tlusťoška (Čt, 15. 10. 2020 - 22:10)
Marcelo, ty si jako myslíš že nějaká zelenina nebo procházka vytrhne někoho, kdo má na 170cm 135kg???? to asi sotva....
N. (Čt, 15. 10. 2020 - 10:10)
Koukám D, že z nás máš dobrou srandu, no uvidíme, co v Británii ti vaši rozumbradové předvedou :))
N. (Čt, 15. 10. 2020 - 10:10)
Každý může zhubnut, ale už dávno neplatí, že hubený nebo štíhlý znamená vždy zdravý. A také je třeba rozlišovat mezi nadváhou a obezitou.
Daniela (Út, 20. 10. 2020 - 14:10)
přibírám i bez toho :) spíš by mě zajímalo, zda j epravda, že člověk, který prodělal tuhle nemoc má v těle nedostatek vitaminu D. Je to pravda? Protože to měla moje mamka, tak abych věděla, zda má brýt dečko, nebo nemusí
Návštěvník (Út, 20. 10. 2020 - 22:10)
Jo je to pravda, několik studií to potvrzuje.
Návštěvník (Út, 20. 10. 2020 - 15:10)
Déčko být v těle musí,pokud nechcete mít zdravotní problémy včetně pohybových.A bez ohledu na to jestli teď něco řádí nebo ne,dobrou imunitu to podporuje.
Reklama