Reklama

Nopál - božská rostlina

Je to cenná, krásná, osobitá a velmi užitečná rostlina, která pochází ze Střední Ameriky, odkud se rozšířila po celém kontinentě. Do Evropy byla dovezena conquistadory a zabydlela se na Pyrenejském poloostrově a posléze po celém Středozemí, na Blízkém Východě, v Africe, Indii, Číně a Oceánii. Její léčebné působení je velmi široké včetně snižování hladiny cukrů a tuků v krvi. Jak vždycky tvrdili Indiáni, nopál je zřejmě božská rostlina.

Nopál je mexické jméno aztéckého původu pro kaktus opuncii.

Složení:

  • Více než 90% čerstvého nopálu tvoří voda.
  • Kromě vysokého množství pektinů (vápenato-hořečnatých) a pestrého zastoupení minerálů a vitamínů, zejména četných vitaminů B a C, je 15% objemu vyschlého nopálu tvořeno vlákninou.
  • V nopálu najdeme 17 aminokyselin (z 22, které v celé přírodě najdeme), z nichž 8 je základních. Za základní je aminokyselina považována tehdy, když nemůže vzniknout přímo syntézou v lidském metabolismu, a musí být proto obsažena v potravě.
  • Vyschlý nopál má nízkou energetickou hodnotu, nižší než 20 Kcal/100g prášku.

    Z léčebných vlastností nopálu:

1) Účinkuje proti žaludečním vředům a žaludečně-střevním potížím:

Reklama

Rostlinná vláknina a sliz nopálu usměrňují přebytek žaludečních sekrecí, přičemž chrání stěny zažívacího traktu. Tyto vystlávací a obalovací účinky opravňují používat nopál k prevenci trávicích problémů, způsobených například požitím koření, aspirinu a jiných dráždidel...

2) Účinkuje proti arterioskleróze (kornatění a zneprůchodnění tepen):

Aminokyseliny a vláknina, stejně jako antioxydanty obsažené v nopálu (především vitamin C a betakarotény), zvyšují odolnost tepen a omezují tvorbu zárodků arteriosklerózy, což mírní riziko kardiovaskulárních nehod.

3) Působí proti výstřelkům spjatým s naším životním stylem:

Nopál obsahuje rovněž vitaminy (A, B1, B2, B3, C), minerály (Ca, Mg, Na, K, Fe) a vlákninu (lignin, celulózu, hemicelulózu, pektin a vlákna obsažená ve slizu) nepomáhající játrům ale i organismu jako celku bránit se škodlivým vlivům volných radikálů.

4) Účinkuje proti úzkosti:

Nopál má tu pozoruhodnou vlastnost, že vyrovnává nervový systém. Stresovanému organismu přináší klid a pohodu. Podle aktuální hypotézy vědců je tato schopnost spojena s přítomností berberinu.

5) Těhotným ženám:

Přestože se nopál pro jistotu dětem a těhotným ženám nedoporučuje, je myslím důležité říci, že u Aztéků požívaly těhotné ženy nopál ve všech jeho formách, protože z něj jeho nutriční a vitaminová bohatost činí nejlepší posilující a výborný mlékotvorný prostředek.

6) Působí proti hyperglykémii (zvýšenému množství cukru v krvi):

Většina vědeckých studií věnovaných nopálu dokazuje jeho účinnost při léčbě cukrovky typu II. Nopál díky své vysoké hustotě vlákniny skutečně snižuje a zpomaluje asimilaci molekul cukru, a to jak na úrovni žaludku, tak i střev, což způsobuje snižování hladiny cukru v krvi. Nopál také zvyšuje citlivost a míru inzulínu v krvi (tzv. insulin-like efekt). Lékařské studie ukazují, že užijeme-li samotný nopál bez jídla, vyvolá insulin-like efekt hypoglykemický vrchol zhruba 4 až 6 hodin po požití nopálu u diabetiků typu II i lidí cukrovkou nestižených.

7) Působí proti hyperlipidemii (zvýšené míře cholesterolu):

Nopál způsobuje v krvi snížení hladiny:

  • cholesterolu jako celku
  • triglyceridů
  • (špatného) LDL-cholesterolu.
    Důležitá poznámka:
    Je třeba zdůraznit, že nopál vytváří tukové komplexy pouze málo (v porovnání například s chitosanem), a proto nedochází k snížení využití vitaminů rozpustných v tucích (A, D, E,...).

    8) Účinkuje proti zácpě:

  • Zácpa je většinou způsobena:
     

  • nedostatkem pohybu: v naší civilizaci je totiž vše - od ovládání k televizoru přes výtahy a donášky do místa bydliště - namířeno k potlačení naší fyzické námahy.
  • nedostatkem vlákniny v naší stravě a naopak jejím bohatstvím na přejemnělé potraviny (bílé pečivo, rychle vstřebatelné cukry,...)
  • nedostatkem tekutin: denně je jich třeba vypít alespoň 1,5 litru.

    I když vás nopál nepřinutí více cvičit, jeho obsah vlákniny je významný a budete-li jej užívat s velkou sklenicí vody nejméně dvakrát denně, přinese vám alespoň nezanedbatelný přídavek v podobě 0,4 litru denně. A těch dvou sklenic vody se kromě toho budete muset nějak zbavit, takže pokud máte kancelář daleko od toalet, budete mít o něco více pohybu.

  • Jaké druhy vlákniny nopál obsahuje?

    1. Nerozpustné:
    Vstřebávají vodu a přitom usměrňují střevní pochody, což vyrovnává celkovou průchodnost střev. Tato nerozpustná vláknina navíc vytváří komplexy volných radikálů pocházejících z trávení a ochraňuje nás tím před škodlivými účinky těchto radikálů na naše zdraví.

    2. Rozpustné:
    Přispívají k ustalování doby, kterou trvá průchod střevy. Takto upravená doba způsobuje, že zbytkové toxiny i volné radikály zůstávají v kontaktu se stěnou střev kratší dobu.

    Nopál je proto skvělou přírodní alternativou, jak dosáhnout vyrovnané průchodnosti střev.

    9) Napomáhá hubnutí :

    Nezměníme nic na tom, že všeobecně platí následující princip: k přibývání tukových zásob a tím i váhy dochází tehdy, když množství nevyužitých kalorií převyšuje množství kalorií využitých.

    Kde nopál působí?:

  • Nopál v první řadě zachycením a rozpuštěním cukrů a potažmo i tuků pocházejících z naší potravy a procházejících trávicí trubicí snižuje jejich běžnou asimilaci organismem. Počet nevyužitých kalorií tedy klesá. Je přitom známo, že snížením počtu nevyužitých kalorií se podporuje hubnutí.
  • Za druhé nopál obsahuje také vlákniny nerozpustné (např. na bázi ligninu), vyhlášené díky jejich schopnosti odvádět pozornost od hladu. Vstřebávají totiž vodu a natahují a zaplňují žaludek. A protože je žaludek naplněn, přichází z mozku méně stimulů hladu.
  • Za třetí nopál obsahuje četné aminokyseliny, které díky velmi pestré škále nutričních prvků poskytují energii nezbytnou k tomu, aby se lidé držící hubnoucí kúru necítili unavení, a také k tomu, aby slovo dieta nebylo synonymem měknutí svalů.
  • Vitaminy a minerály, které nopál přináší, optimalizují metabolické funkce našeho organismu. A když naše tělo funguje lépe, pociťuje méně únavy.
  • Aminokyseliny, které nopál rovněž a ve velké míře přináší, podporují anabolismus svalstva a tedy brzdí katabolismus. Zabraňují tak tomu, aby se dieta rovnala úbytku svalstva, což je velmi důležité, protože v takovém případě se shozená kila po ukončení diety okamžitě vracejí.
  • A konečně přírodní proteiny, jimiž je nopál bohatě obdařen, pomáhají tělu eliminovat přebytek vody v některých tkáních, a snížit tak v organismu její zásoby, které mohou v nejhorším případě stát u zrodu otylosti.

    Nopál je jediný stoprocentně přírodní produkt, který vám umožní hlídat si současně váhu, hladinu cukru a hladinu cholesterolu.

  • Literatura:

  • Nutritional Immunology by Jau-Fei Chen, Ph.D. (provo, Ut: Bright Ideas Press, 1995)
  • "Cactus Lower Blood Glucose Levels" in Herbalgram (Spring 1989)
  • Native Medicines by Khlee Keane (Alvena, Saskatchewan, Canada: published by the author).
  • Medicinal Plants by Michael Moore (Santa Fe, New Mexico: Museum of New Mexico Press, 1989). Edible and Medicinal Plants of the Rocky Mountains and Neighboring territories by Terry Willard Ph.D. (Calgary, Alberta, Canada: Wild Rose College of Natural Healing, 1992).

    Zpracováno dle odborných informací výrobce - Laboratoires Hédélab - Belgie
     

  • Reklama

    Komentáře

    Eva (St, 21. 2. 2007 - 15:02)
    Tento kaktus pěstuji již 20 let na svojí skalce a proto mne článek mile překvapil. Jeho květy jsou nádherné, růžové, nebo žluté a velice dekorativní jsou i semeníky po odkvětu rostliny. Zkusím z jednoho ucha opuncie udělat šťávu a pak se ozvu jak to chutná.
    Tereza (So, 14. 2. 2009 - 19:02)
    jeden můj známý začal právě spolupracovat s jakousi americkou firmou, začnou z nopálu vyrábět potraviny, respektive už jim chemici vymýšlejí vzorce a výrobu samotnou. kolem sopky Popokatepetl v Mexiku v nadmožské výšce kolem dvou tisíc roste nopál, který je lesklý a bez ostnů a na všechny výše uvedené látky je bohatější, například vláknuny v sušině obsahuje 45% a ne 15%! což je geniální!
    Tomas (Pá, 6. 11. 2009 - 22:11)
    jeden můj známý začal právě...Dobry den terezo,

    a mate na nej kontakt, rad bych si od nej nejaky produkt koupil jsem majitelem maleho bio obchodu.

    [email protected] - kontakt.

    dekuji predem
    Karolína (St, 30. 6. 2010 - 16:06)
    Dobry den terezo,

    a mate...Nedávno jsem sháněla také více informací o Nopalu, a zjistila jsem na stránce www.nopal.cz, že se u nás už také prodává Nopal, dokonce v bio kvalitě z Mexika také z oblastech kolem 2000 metrů nad mořem
    Sluníčko (Ne, 16. 1. 2011 - 03:01)
    Nedávno jsem sháněla také...K tomu bych jen dodala tak trochu na vysvětlenou - střední část Mexika leží na náhorní plošině, takže i samotné Mexico City leží ve výšce cca 2200m.n.m, proto ona výška 2000m.n.m udávaná v předchozích příspěvcích není nijak vyjímečná.
    Ještě bych ráda dodala, že Mexičani zpracovávají nopál i v čerstvém stavu. Pečlivě ho očistí, nakrájí na nudličky a podusí na pánvičce, např s cibulkou, poté se podává např. s plackami plněnými sýrem. Pokud to vyzkoušíte, nelekněte se, nopál pustí poněkud slizovitou šťávu, ale to je v pořádku.
    jarmila kolarova (Čt, 15. 3. 2012 - 08:03)
    zdravy prospesny a chutove dobry je taky nopalovy chleba, obcas nektera pekarstvi ho maji
    Granvin (Čt, 1. 7. 2010 - 03:07)
    Nopál je skvělá bylinka.
    Krom hubnutí apod. taky skvěle uvolňuje žlučovody, podporuje ledviny, játra a slezinu se slinivkou. Nopál se nikdy neztratí:)

    http://www.salvare.cz/product.php?id_product=109
    Reklama