Tukem paradoxně proti nadváze

18.1.2010 00:00
Hubnutí

Podle aktuální studie výzkumníků z firmy Pronova Biocare, realizované ve spolupráci s vědci z pražské Univerzity Karlovy a České akademie věd, je koncentrát obsahující obě nejdůležitější esenciální mastné kyseliny řady omega-3, tedy DHA a EPA, prostředkem významně zvyšujícím rychlost využití tuků.

 

Tyto mastné kyseliny aktivují geny, které mají za úkol ovlivňovat intenzitu jejich využití, a které tudíž navodí vyšší rychlost jejich„spalování"v mitochondriích a peroxisomech.

Dlužno podotknout, že experimenty byly provedeny na myších, což jako vždy „maličko" snižuje věrohodnost výsledků v případě, že budou aplikovány na člověka. Zmíněné MK (mastné kyseliny) dokonce dokážou snížit počet tukových buněk, především na břiše. Faktem je, že lze důvodně předpokládat, že podobný efekt bude pozorován (přesněji - už je pozorován) také u člověka.

Co dodat? Osvícení odborníci už snad nedělají nic jiného, než neustále doporučují - jezte ryby nebo jezte pravidelně EPA + DHA.

Zdroj: Petr Fořt - Tak co mám jíst?, nakladatelství Grada

Související produkty

Přidat komentář

 
* *