Skladba stravy a tloustnutí

4.12.2006 00:00
Hubnutí

Pomocí ultramoderních přístrojů můžeme přesně zjistit, které potraviny jsou lipolytické (uvolňují tuk) a které lipogenní (tvoří tuk). Proto je zeštíhlování vlastně úplně jednoduché. Člověk se musí jen vyvarovat těch potravin, které způsobují tlouštku a na stůl přinést jen ty, po kterých zůstaneme štíhlí.

Přírodní potraviny patří do skupiny těch, které zeštíhlují. Proti tomu platí pravidlo, že prakticky všichni lidé získávají nadváhu a tloustnou z průmyslově upravovaných potravin, jako jsou například hranolky, salámy, koláče nebo slazené nápoje, jako třeba kola.

Z potravin v přírodním stavu se zpravidla netloustne, jezme jich tedy více než těch průmyslově zpracovaných.

Co tedy jíst?

Tloustneme po těchto potravinách:

  • Cukr, sladkosti, koláče, pečivo, dorty, slazené nápoje.
  • Krémy a zmrzliny.
  • Světlé moučné výrobky, těstoviny.
  • Bílá rýže, hranolky.
  • Salám, tučné maso, tučná šunka.
  • Drůbeží kůže.
  • Majonézy, tučné omáčky a dresingy.

    Tyto potraviny zeštíhlují:
  • Ovoce.
  • Zelenina, luštěniny, houby.
  • Syrová strava, salát.
  • Celozrnné produkty.
  • Sója a tofu-produkty.
  • Přírodní rýže, brambory.
  • Vejce, drůbeží maso bez kůže, libové maso.

    Zdroj: Klaus Oberbeil - 100 tipů, jak omládnout, nakladatelství Computer press

  • Přehled komentářů

    zobrazit všechny komentáře 

    právě si dávám maner oplatky. V čokoládě. Mňam
    zuzi  |  14.8.2012 09:48

    Jo já také hledám řešení jak přibrat!! je mi 18 let a vážím jenom...
    Patrik  |  29.10.2012 22:31

    Ahoj, těžko radit do stolu. Je potřeba jíst 5x denně vyváženou stravu...
    terezal  |  30.10.2012 10:56

    Ahoj. Doporučuji Revoluční dietní program FiguAktiv od firmy LR Né...
    Denisa  |  1.11.2012 19:19

    Necpi nám sem ten svůj spam, holka zdravá a štíhlá Rada Weroniky...
    Necpi  |  1.11.2012 19:40

    zobrazit všechny komentáře

    Přidat komentář

     
    * *