Proč si při redukční dietě hlídat glykemický index potravin (GI)

21.6.2013 00:01
Hubnutí

Lidé s redukční dietou by měli pečlivě sledovat takzvaný glykemický index, který udává rychlost využití glukózy z konzumované potraviny lidským organismem. Vhodné jsou pro ně zejména potraviny s nižším glykemickým indexem. Mezi ně patří například většina ovoce a zeleniny, ořechy, tmavá rýže, tmavý chléb, mléko a jogurty.

Glykemický index (GI) potravin je číselný údaj, který vyjadřuje účinek potraviny na zvýšení hladiny cukru v krvi ve srovnání s glukózou (ta má číslo 100). Čím vyšší je číslo GI, tím rychleji stoupá hladina cukru v krvi a naopak.


Výše indexu je ovlivněna vzájemným poměrem tří základních živin - sacharidů, tuků a bílkovin, také obsahem vlákniny, jež zpomaluje využití cukrů, dále způsobem zpracování potraviny a velikostí porce.“ vysvětluje RNDr. Dana Dvořáková z vývojového oddělení společnosti OLMA, a.s.


Pamatujte, že glykemický index není totéž, co nízký či vysoký obsah sacharidů a jeho hodnota se nepřekrývá ani s hodnotou kalorickou.


A jak to v praxi funguje? Zjednodušeně se dá říci, že po jídle stoupá hladina cukru v krvi a vyplaví se hormon inzulín. Ten sice zajistí pokles hladiny cukru v krvi, ale jakmile cukr příliš klesne, dostaví se opět pocit hladu nebo chuť na něco dobrého. Další konzumací jídla se hladina cukru v krvi opět rozhoupe. Čím častěji dochází k těmto prudkým výkyvům, tím je větší pravděpodobnost vzniku nadváhy případně zdravotních komplikací.


Při redukčních dietách se proto doporučuje jíst potraviny s nízkým GI ( Glukóza se z nich vstřebává pomaleji a udržuje se tak stabilní hladina cukru v krvi. Člověk tedy nemá pořád hlad, nemusí jíst více potravy a tím i nadměrné množství kalorií.


Lidé, kteří se snaží zhubnout, by při stravování měli dát přednost zejména zelenině, vybraným druhům ovoce (pozor, například datle, banán a meloun však mají vysoký GI), luštěninám, celozrnnému pečivu a mléčným výrobkům.


„Paradoxem pro běžného konzumenta je, že čím více tuku mléčný výrobek obsahuje, tím nižší je jeho glykemický index. Při redukční dietě však nesmíme zapomínat na to, že tuk nejen snižuje GI, ale současně obsahuje mnoho energie. Je tedy nutné sledovat všechny důležité výživové parametry komplexně a také v návaznosti na bezprostředně plánovanou fyzickou aktivitu.“ dodává Dana Dvořáková.


Naopak velkým obloukem by se lidé na redukční dietě měli vyhnout bílému pečivu (klasický rohlík má GI 73), snídaňovým cereáliím (cornflakes mají GI 83), velmi sladkému ovoci jako třeba vodnímu melounu a datlím nebo vařeným bramborám. Zcela zapovězené je také pivo, které má GI dokonce 110.

Přehled komentářů

zobrazit všechny komentáře 

Jedeš třeba do Brna,jedeš deset hod.Co jíš!?Já nic...mám partnera,ten...
Apolenka  |  18.8.2013 09:09

GLYCEMMIA...GLAUCOM S NÍ ÚZCE SOUVISÍ,JE ŽENA,POMĚRNĚ MLADÁ,34...
Janda  |  20.8.2013 15:30

VY STE VŮBEC UJETINY.HLÍDEJTE SI VAŠE ŽRÁDLO,ABY STE SE ZHUBLI!HLEDEJTE...
AN.  |  23.8.2013 10:18

Jídlo je jen záminka..před sexem,po sexu,místo sexu...dům..auto,prs ten,...
Ko ko ko....  |  7.9.2013 18:51

Glykemický index je jakási neurčitě definovatelná veličina. Podle něj...
!  |  28.1.2015 19:38

zobrazit všechny komentáře

Přidat komentář

 
* *