DL- PA - přirozené potlačení chuti k jídlu

11.11.2002 00:00
Hubnutí
Látkou, která účinkuje k potlačení chuti, je esenciální aminokyselina fenylalanin, která má další množství léčebných vlastností - od protidepresivních účinků, až po utišení chronických bolestí kloubů a zad. Fenylalanin se přirozeně vyskytuje v sýrech, kvasnicích, semenech, ořeších, mandlích, sóje, mase, rybách, mléce a vejcích.
Fenylalanin se dá též užívat jako potravinový doplněk ve formě DL- fenylalaninu. Měl by se vždy užít ráno nalačno, asi hodinu před jídlem s neslazenou ovocnou šťávou či vodou, v žádném případě ne s nápojem obsahujícím bílkoviny, v dávce kolem 500 - 1500 mg, nejlépe společně s vitamínem C a B6, které jsou důležité pro jeho využití.
Lidé s vysokým tlakem by měli být opatrní, protože tato aminokyselina jej ve vysokých dávkách zvyšuje.
Lidé s ledvinovou či jaterní poruchou by neměli užívat jakékoliv aminokyseliny v čisté formě bez souhlasu lékaře. Fenylalanin by se též neměl užívat současně při podávání L-dopy (prekurzor dopaminu, jelikož obě látky jsou vůči sobě kompetitivní), v těhotenství, při cukrovce, rakovině kůže a u lidí trpících fenylketonurií (dědičná choroba, kdy se nepřeměňuje fenylalanin na thyrosin).
Autor: mk
linkuj | google | vybrali SME komentovat | tisknout | doporučit
Související články
Žena s náruživou chutí k jídlu
28.5.2002 00:00
Máte nutkavou chuť k jídlu ?
24.4.2002 00:00
Látky pro štíhlou linii v přírodních zdrojích
2.8.2001 00:00
Jak působí přípravky na hubnutí
31.7.2001 00:00
Jaké vlastnosti mají chutě?
11.5.2001 00:00
Co o vás prozrazují vaše chuťové preference?
10.5.2001 00:00
Proč ženy mají sladkosti raději než muži?
15.2.2001 00:00
Co jíst, abychom neměli hlad
7.1.2001 00:00