Potraviny, které vyvolávají hlad

20.9.2017 00:01
Hubnutí

Jak mohou některé potraviny vyvolávat hlad místo toho, aby sytily? To je důsledek jejich vysokého glykemického indexu: rychle zvyšují obsah cukru v krvi, který velmi rychle zase poklesne. Mechanismus hladu je stimulovaný poklesem glykemie a to vede krátce po jídle ke známému kručení v břiše. Některé potraviny však mohou také být bez výživných látek a váš hlad neukojí.

Nemáte tolik pocit viny, když jste si objednali dva kousky suši místo pořádného kusu pizzy? Nemylte se, suši je složeno hlavně z bílé rýže a jeho glykemický index je tedy vysoký. Z japonské kuchyně si raději vyberte polévku miso a sašimi, bohaté na proteiny a tedy sytící.

Odšťavňujete si sami ovoce, abyste získali stoprocentní džus? Dejte přednost kouskům ovoce, neboť ovocná vláknina se nachází v dužině a slupce. Jakmile ovoce odšťavníte, zbude jen cukr, který zvyšuje glykemii. Navíc se připravujete o žvýkání, které rovněž přispívá k pocitu sytosti.

Proč po vypití několika sklenek alkoholu saháme po něčem k zakousnutí? Důvod je prostý: pití snižuje úroveň glykogenu (formy cukru, který je skladován organismem) a zvyšuje glykemii. Ta vzápětí poklesne a vede k pocitu hladu.

Vhodné také nejsou průmyslově vyráběné cereálie či müsli. Aby se cereálie změnily ve vločky, jsou zpracovávány za vysoké teploty a jejich nutriční hodnota je tak snížena. Často jsou také slazené a tučné díky kouskům čokolády, kterou obsahují. Dejte přednost ovesným vločkám.

Pokud jde o burgery, jsou často docela bohaté na cukry díky obsaženým omáčkám a obvykle si po nich ještě dáváme dezert. Nejprve nás sice tuk a proteiny z masa, které žaludek déle zpracovává, zasytí, ale cukr brzy znovu povzbudí chuť. Udělejte si je raději doma a doplňte je zeleninou. Vyvarujte se sladkých omáček a dejte přednost lehkým proteinům jako je drůbež.

Brambory, ať už se upečou v troubě nebo se konzumují v podobě kaše či hranolků, mají velmi vysoký glykemický index. Sice na chvíli zasytí, ale krátce po jídle vás přepadne vlčí hlad.

Snídáte každé ráno bílé pečivo? Pak můžete mít za pouhou hodinu po prvním jídle dne chuť na další jídlo. Bílé pečivo je vyrobeno z rafinované mouky a jeho glykemický index je vysoký. Samozřejmě se nemusíte definitivně zříkat bagety, ale střídejte ji s pečivem bohatým na vlákninu, které zasytí, jako je celozrnné pečivo.

Kručí vám v žaludku po dvou tabulkách čokolády? To je docela obvyklé, nepochybně jste zvolili špatnou potravinu, která stimuluje chuť.

Mnohé potraviny dokážou přirozeným způsobem potlačit hlad: to jsou zejména ty, které jsou bohaté na proteiny a způsobují, že máme pocit sytosti.

Zdroj: Le Figaro / ČTK

Související články

22 rad, jak jíst skutečně zdravě

26.5.2017 00:01

Jsou zeleninové chipsy lepší než klasické brambůrky?

9.3.2017 00:01

Vhodné potraviny nejen pro běžce

10.8.2016 00:01

Porce luštěnin denně pomůže snížit váhu

23.6.2016 00:01

Jídelníček na hubnutí pro ženy

4.2.2016 00:01

I menší porcí dokážete uspokojit chuť k jídlu

15.1.2016 10:01

Jak s menší porcí uspokojit chuť k jídlu

5.1.2016 00:01

Cukr škodí srdci i cévám

8.12.2015 00:01

Zhubnout jde pouze trvalou změnou životního stylu, zázračné diety nefungují

16.10.2015 00:01

Proč jíme z nudy?

25.8.2015 00:01

7 důvodů, proč nemůžete zhubnout

20.8.2015 00:01

12 rad pro zhubnutí nejen do plavek

15.5.2015 00:01

11 rad pro štíhlý nový rok

22.12.2014 00:01

V chladných dnech jezte potraviny, které zahřívají

7.10.2014 00:01

6 bylin a koření podporujících hubnutí

4.9.2014 00:01

22 rad, jak omládnout se zdravými potravinami

26.8.2014 00:01

7 možných příčin, proč při běhání nehubnete

28.7.2014 00:01

5 tipů, jak nepřibrat na all inclusive dovolené

10.7.2014 00:01

5 potravin, které nejsou pro děti prospěšné

12.6.2014 00:01

Sladkosti ani alkohol stres nevyřeší

23.5.2014 00:01

Thermogenic komplex se Svetolem - kombinace účinných látek na spalování tuků

3.4.2014 00:01

Snaha hubnout může vést naopak k tloustnutí

12.3.2014 00:01

Proč některé ženy nemohou zhubnout

5.12.2013 00:01

10 nejlepších přírodních sladidel

7.10.2013 00:01

Med a skořice pro zhubnutí a příval energie

4.9.2013 00:01

Proč si při redukční dietě hlídat glykemický index potravin (GI)

21.6.2013 00:01

Nejčastější chyby při hubnutí

14.6.2013 00:01

Při hubnutí je důležitý přísun jódu

12.4.2013 00:01

Nový objev: Tukové buňky pomáhají hubnout

27.3.2013 00:01

10 důvodů, proč otevíráme ledničku

28.11.2012 00:01

Obezita je psychosomatický problém

5.10.2012 00:01

Příčinou nadváhy může být kolísání cukru v krvi

2.7.2012 00:01

Jak hubnout zdravě

16.4.2012 00:01

DLPA pro dobrou náladu a proti přejídání o Vánocích

8.12.2011 00:01

Tipy jak zdravě přibrat

22.8.2011 00:00

Netloustněte z hladu, zhubněte jídlem!

18.7.2011 00:00

Jaké ovoce konzumovat při redukční dietě?

10.5.2011 00:00

Rozmazlujte se ke štíhlosti

15.3.2011 00:00

Jediná dieta, která funguje

9.2.2011 00:00

Přílohy v dietě: jíst nebo vynechat?

9.11.2010 00:00

Doplňky výživy vhodné v průběhu redukčních diet

29.10.2010 00:00

Leptinová a inzulinová rezistence brání hubnutí

16.7.2010 00:00

Pečivo při redukci váhy? Jistě, ale vybírejme dobře

28.5.2010 00:00

Jezte často, ale menší porce - zabráníte tak vzniku pocitu velkého hladu

19.2.2010 00:00

O škodlivosti některých mléčných výrobků

20.4.2009 00:00

Muži lépe potlačují hlad než ženy

20.2.2009 00:00

Strava bohatá na luštěniny pomáhá kontrolovat cukrovku

11.2.2009 00:00

Které problémy můžete očekávat při hubnutí a jak je řešit?

2.10.2008 00:00

Dobře si vybrat potraviny

23.1.2008 00:00

Pravidelná a zdravá snídaně pomáhá shodit nadbytečná kila

22.1.2008 00:00

Za touhu po čokoládě mohou střevní bakterie

20.11.2007 00:00

Ne každé tmavé pečivo je celozrnné

29.8.2007 00:00

Nesklizený stůl prý podle vědců tlumí hlad

15.5.2007 00:00

Extraktem z červeného vína proti tloustnutí a nemocem

7.12.2006 00:00

Glykemický index potravin aneb Jak zhubnout natrvalo a bez strádání

21.11.2006 00:00

DLPA pro kontrolu váhy a nálady

19.1.2006 00:00

DLPA - aminokyselina pro dobrou náladu a snížení chuti k jídlu

9.12.2005 00:00

Pravidelná snídaně součást boje proti obezitě

6.10.2005 00:00

Slezina má ráda sladkou chuť

16.9.2005 00:00

Vliv energie potravin na člověka

22.6.2005 00:00

Jak na bolest hlavy z hypoglykémie?

6.2.2003 00:00

Strava pro zdravé tlusté střevo

13.12.2002 00:00

DL- PA - přirozené potlačení chuti k jídlu

11.11.2002 00:00

Hladovět nebo držet půst?

4.6.2002 00:00

Žena s náruživou chutí k jídlu

28.5.2002 00:00

Máte nutkavou chuť k jídlu ?

24.4.2002 00:00

Výchova k otylosti

15.4.2002 00:00

Proč nejde trvale zhubnout redukční dietou

22.3.2002 00:00

Průmyslově zpracované potraviny přispívají k nadváze

10.10.2001 00:00

Jak působí přípravky na hubnutí

31.7.2001 00:00

Vliv stravy na pocit chladu

13.6.2001 00:00

Jaké vlastnosti mají chutě?

11.5.2001 00:00

Co o vás prozrazují vaše chuťové preference?

10.5.2001 00:00

Co jíst, abychom neměli hlad

7.1.2001 00:00

Přehled komentářů

zobrazit všechny komentáře 

Článek obsahuje většinou výmysly autora, který se pro jistotu ani...
Diabetik  |  20.9.2017 08:08

U alkoholu záleží na druhu: Viz. MUDr. Jana Urbanová specialistka na...
Hanka  |  20.9.2017 17:00

Tak alkohol u mne vždy vyvolá hlad. Musím ho prostě zajíst. I u...
Jitka  |  23.9.2017 10:43

Zdravím,leč nejsem zasvěcen do chemických procesů uvnitř těla a kde se...
seruttí  |  23.9.2017 11:10

zobrazit všechny komentáře

Přidat komentář

 
* *