Bramborová jídla, která neohrožují vaši hmotnost

18.6.2001 00:00
Hubnutí

Nyní vám poradíme, jak vaše bramborové pokrmy oživit, aniž byste musela zapomenout na svůj rozpočet konzumace kalorií.

  • Polijte pečené brambory jednou polévkovou lžící lehké kysané smetany místo másla a ušetříte si tím 80 kalorií a 8 gramů tuku.

  • Smíchejte obyčejný netučný jogurt, krájené okurky, sušený kopr, sůl a pepř, a máte vynikající polevu na brambory. Další kombinace mohou být tyto: sójová omáčka a sezamová semínka, opražené houby a cibule, netučný domácí sýr a pažitka, saka a netučná kysaná smetana.

  • Místo dvaceti smažených bramborových hranolků si dejte raději středně velký pečený brambor s jednou polévkovou lžící nízkotučné kysané smetany a ušetříte si 35 kalorií a 5,5 gramu tuku.

  • Na kostičky nakrájejte sladké a bílé brambory a polijte je trochou olivového oleje. Pečte do změknutí nebo po dobu dvaceti minut.

  • Připravte si své vlastní bramborové lupínky. Nakrájejte bílé nebo sladké brambory na velice tenká kolečka a pokropte je trochou kanolového oleje. Umístěte je do jedné vrstvy na pečící plech a pečte přibližně po dobu deseti minut do zkřehnutí.

  • Používejte na kostičky nakrájené sladké brambory jako náhražku za určité množství hovězího masa v tradičních receptech na hovězí guláše a hovězí polévky.

  • K přesnídávkám si dávejte raději sladké brambory namísto smažených bramborových lupínků nebo hranolků. Sladké pečené brambory uchovávejte v chladničce. Sladkou a na vlákninu bohatou přesnídávku nebo přílohu k sendviči si z nich můžete připravit v případě potřeby velice rychle. Stačí je pouze oloupat a nakrájet.

  • Můžete si rovněž připravit hlavní pokrm právě z brambor. Z jedné velké pečené bramborové hlízy vyberte dužinu tak, aby zůstala slupka ve tvaru skořápky. Dužinu smíchejte s jednou polovinou šálku nízkotučného domácího sýra, s jednou polovinou šálku krájené dušené zeleniny a s čerstvými nebo sušenými bylinkami. Vše vložte do bramborové slupky a posypte jednou polévkovou lžící sýra čedar s omezeným obsahem tuku. Celé "bramborové vejce" zahřejte v mikrovlnné nebo klasické troubě tak, aby se sýr roztékal.

  • Na pikniky si můžete připravovat rychlý domácí teplý bramborový salát. V mikrovlnné troubě si opražíte krájené brambory tak, aby změkly a polijete je netučným italským dressingem a krájenými cibulovými výhonky.

  • Další pikniková specialita - zkombinujte na plátky nebo na kostičky nakrájené vařené brambory s netučnou majonézou a krájeným natvrdo uvařeným vejcem (používejte raději pouze bílky, abyste se vyhnula přísunu cholesterolu a nezvyšovala zbytečně obsah tuku). Přidejte krájenou zeleninu, například cibuli, červené a zelené kulaté papriky a celer.

  • Můžete si vytvářet i svá vlastní jídla na způsob "schovaných brambor". Nakrájejte středně velký brambor na kostičky a smíchejte je s devadesáti gramy libového červeného masa nebo masa drůbežího. Přidejte jeden šálek drcené nebo najemno nakrájené zeleniny. Celou směs zvlhčete s využitím nízkotučné polevy, vývaru, sójové omáčky nebo jiné pochutiny s omezeným obsahem tuku. Vše důkladně obalte velkou fólií. Položte na pečící plech a po dobu pětatřiceti minut pečte.
    Zdroj: Zeštíhlete svoje břicho, zadek a stehna navždy
  • Související články

    Test: Kolik toho víte o rybách?

    6.6.2001 00:00

    Smutek

    30.3.2001 00:00

    Jsou ovoce a ořechy potraviny pro mozek?

    28.12.2000 00:00

    Desatero zdravého hubnutí

    21.11.2000 00:00

    Tak to by mě tedy zajímalo, co vlastně mám jíst ?

    19.10.2000 00:00

    Strava podle sezóny

    4.9.2000 00:00

    Vegetariánem pomalu a jistě

    24.4.2000 00:00

    Vajíčka

    22.4.2000 00:00

    Zdroje bílkovin

    22.2.2000 00:00

    Potraviny proti stresu

    11.2.2000 00:00

    Sója - zázračná potravina

    1.1.2000 00:00

    Přidat komentář

     
    * *